Wpis z mikrobloga

@BoJaProszePaniMamTuPrimasorta: niemal wszyscy moi znajomi pochodzą ze wsi i praktycznie wszyscy chcą jak najszybciej z miasta uciec. Rozumiem, że "na wieś chcą głównie ci, którzy nigdy na niej nie mieszkali xD." to informacja z instytutu badań danych z dupy? Jak miałem 16 lat to też chciałem uciec ze wsi jak najszybciej, ale z czasem perspektywa się zmienia i okazuje się że spokój jest wart więcej niż kino, bar, filharmonia w
  • Odpowiedz
@loginprzykladowy: pewnie kwestia tego, na jakiej wsi się ktoś wychowywał i jak ją sobie wyobraża. Jeśli ktoś przez wieś ma na myśli coś w stylu obrzeży miasta, to pewnie chciałby tam wyjechać. Ja mieszkałem na wsiach, gdzie PKS przyjeżdżał raz na 3 godziny, a w weekendy raz dziennie. Do nieco większego miasta (40 tysięcy mieszkańców) było 40 minut drogi samochodem lub 2 godziny autobusem. Obecnie tamte okolice to umieralnia, z
  • Odpowiedz
@BoJaProszePaniMamTuPrimasorta: przez przedmieścia rozumiem wsie do 20km od większego miasta. Małe wsie teraz zarastają osiedlami domków jednorodzinnych. Nawet kompletne dziury się rozbudowują (przynajmniej w Polsce A).

I wychowywałem się we wsi gdzie autobusów już dzisiaj chyba w ogóle nie ma ( ͡° ͜ʖ ͡°). Mam prawo jazdy (wymuszone z resztą mieszkaniem na wsi), więc zbiórkom mnie niewiele obchodzi.
  • Odpowiedz