Aktywne Wpisy
MirekSzukaZony +18
Piotr 25 Okolice Koszalina/Zachodniopomorskie
Zgłoszenie eca5145a239e777b z dnia 2024-10-01 20:52:15
Imię: Piotr
Zgłoszenie eca5145a239e777b z dnia 2024-10-01 20:52:15
Imię: Piotr
Najbardziej przereklamowany zespół to
tl;dr robie apke ze wykrywa pojedynczą monete i jaka jest jej wartość. Nie wiem jakich algorytmów do tego użyć bo na necie nic sensownego nie znajduje.
Hejka mireczki potrzebuje pomocy z projektem na studia, troche bardziej przetwarzanie obrazów ale tez i programowanko
W skrócie prosta apka, dajemy zdjęcie np. 5zł i wykrywa że to jest 5 zł. Problem jest taki, że nie wiem jakich algorytmów do tego użyć. Robił może ktoś coś podobnego i podpowie gdzie i co szukać? Chciałem to zrobić w pythonie i openCV ale nie wiem czego użyć by wykryć że to jest ten konkretny obraz.
Wiem jak zrobić wykrycie kilku monet na obrazie i jak to zliczyc, potrzebne algorytmy są w necie. Niestety takie coś nie wystarczy.
Zna się ktoś może na temacie i poratuje linkami ( ͡° ʖ̯ ͡°)? Prowadzący powiedział, że to proste i radzcie sobie sami.
Może być i inny język(c++,java, czy matlab) jak macie fajne materiały, wszystko co znajduje to zazwyczaj gaussian blur+ edge detection, a to nawet nie jest chyba potrzebne gdyż i tak będzie zdjęcie z jedną monetą xD
@DoubleWu: Niech się ten osioł w łeb puknie. Pokaż mu historię z tworzenia apki rozpoznającej, czy na zdjęciu widać parówkę. Zrobiona na podstawie gagu z serialu Silicon Valley. Tutaj autor opisuje ile jest problemów ze stworzeniem rzeczywiście działającej aplikacji opartej o rozpoznawanie zdjęć https://medium.com/@timanglade/how-hbos-silicon-valley-built-not-hotdog-with-mobile-tensorflow-keras-react-native-ef03260747f3
Temat jest fajny, dopytywałem go konkretnie o to jak rozpoznać obraz bo mam wątpliwości no ale odpowiedział tym co wyżej. Jedynie plus jest taki, że nie musi to być jakas rozbudowana apka tylko proste działanie. Rozpoznac z trzy monety z obu stron i najlepiej pod dowolnym obrotem, opisac zastosowane algorytmy i coś tam coś tam.