Wpis z mikrobloga

W #polska zrobiłbym tak:
– wprowadził swobodę wyboru pasa ruchu w obszarze zabudowanym (tzn. zniósł obowiązek jazdy możliwie blisko prawej krawędzi jezdni w tym obszarze, jeśli są wyznaczone pasy ruchu)
– dla odmiany wprowadził zakaz wyprzedzania z prawej strony wszędzie poza obszarem zabudowanym (w szczególności autostrada i droga ekspresowa)

Podsumowując potocznym językiem, mielibyśmy proste zasady:
– wielopasmówka w mieście: jedziesz którym pasem chcesz i wyprzedzasz z której strony chcesz
– autostrada, ekspresówka: musisz jechać jak najbardziej prawym pasem, a wyprzedzać możesz tylko z lewej

Zapraszam do dyskusji. Moim zdaniem w obecnym stanie:
– chaos na autostradach (tzn. brak ścisłego sortowania pasów po szybkości, dozwolone wyprzedzanie z prawej przy 140 km/h) jest niebezpieczny
– zasady wyprzedzania z prawej są skomplikowane i kierowcy ich nie znają

#polskiedrogi #polska #prawojazdy #motoryzacja
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kogut_20:

ja się nigdzie nie wyprowadzam, mi to pasuje xD jesteś dzbanem czy dzbanem?

To ty nie rozumiesz analogii, dzbanie. Pomysł opa jest całkiem sensowny. Poza tym to dyskusja, gdzie używa się argumentów za i przeciw a nie "jak się nie podoba to się wyprowadź". Jak nie masz argumentów to po co się udzielasz?
  • Odpowiedz
@janekplaskacz: to ty się naucz dyskutować i odnosić do moich argumentów, a nie wymyślaj sobie, że nie podaję argumentów. Jeśli negujesz istnienie mojej wypowiedzi, która jest dosłownie w tym samym wątku to nie mam powodu, żeby traktować cię z szacunkiem.
  • Odpowiedz
Na autostradach i ekspresówkach powinien być ład i porządek

@tomasztomasz1234: No to jak ktoś jedzie stówką, to niech sobie jedzie stówką ale prawym pasem, a nie "wyprzedza" lewym pasem przez 17 km ciężarówki (między którymi ma odstępy po kilkaset metrów). Wówczas będzie porządek. Ja jadąc 140 (a często i mniej) wg Twojej teorii mam zwolnić do 100 i tak sobie jechać cały czas? Normalnie wyprzedzam z prawej strony wszędzie tam,
  • Odpowiedz
– dla odmiany wprowadził zakaz wyprzedzania z prawej strony wszędzie poza obszarem zabudowanym (w szczególności autostrada i droga ekspresowa)

@tomasztomasz1234: Czyli sparaliżował byś transport. Brawo..
Jakbyś nie zauważył w polsce jest pełno mistrzów lewego pasa. Częściej to ja wyprzedzam z prawej strony niż z lewej.
Gdyby nie było takie możliwości jechał byś sobie 50km za babą czy januszem bo on będzie lewym sobie ciął 80-100km/h na 120-140 dopuszczalnych.
  • Odpowiedz
o to jak ktoś jedzie stówką, to niech sobie jedzie stówką ale prawym pasem, a nie "wyprzedza" lewym pasem przez 17 km ciężarówki (między którymi ma odstępy po kilkaset metrów). Wówczas będzie porządek.

@QI-IQ: absolutnie się zgadzam. Zakaz wyprzedzania z prawej strony musi iść w parze z egzekucją obowiązku jazdy prawą stroną. I ogólniej – każdy przepis musi być albo egzekwowany, albo wykreślony.

Czyli sparaliżował byś transport. Brawo..

@r5678
  • Odpowiedz