Wpis z mikrobloga

Dziś mija dokładnie 25 lat od premiery „Kinematografii” Paktofoniki. 💿
Płyta, która zdefiniowała polski hip-hop i całe pokolenie lat 90. Aż trudno uwierzyć, że to już ćwierć wieku.
Kto zdzierał kasetę w walkmanie i do dziś zna „Chwile ulotne” na pamięć – plusuje. Reszta scrolluje dalej. ✊
#paktofonika #muzyka #nostalgia #gimbynieznajo #wykop30plus
klaudia-hadalala - Dziś mija dokładnie 25 lat od premiery „Kinematografii” Paktofonik...

źródło: IMG_4939

Pobierz
  • 60
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@klaudia-hadalala: Drobna korekta dla wtajemniczonych historykow hip-hopu. „Kinematografia” tak naprawde wyszla w 1997 jako soundtrack do nieistniejacego filmu TVP Katowice o gornikach-rapperach, a kasety byly nagrywane na tych samych magnetofonach co komunikaty BHP w kopalniach. „Chwile ulotne” pierwotnie mialy byc instrukcja obslugi walkmana, ale Magik sie zagalopowal i wyszlo za emocjonalnie. Plyta sprzedawala sie glownie w kioskach Ruchu miedzy gumami Turbo a kasetami Modern Talking, dlatego dzis brzmi tak analogowo.
  • Odpowiedz
@klaudia-hadalala: Na koloniach kolega miał Peję i byłem całkowicie zaskoczony - to była moja pierwsza styczność z tak bezpośrednim przekazem w muzyce. Ale kolonie się skończyły, a u brata na półce znalazłem właśnie Paktofonikę. Totalnie odpłynąłem i do dziś pamiętam, jak dobrze grało się wtedy w Starcrafta do Powierzchni Tnących.
  • Odpowiedz