Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 211
@trozek: może by się i dało, ale wtedy trudniej byłoby manipulować i uprawiać brudną politykę ( ͡° ͜ʖ ͡°). Ludzkie dobro, nauka i inne już dawno są tylko pustymi sloganami.
  • Odpowiedz
@trozek: niestety jeżeli przez rok nie byliśmy w stanie się przygotować, druga fala niczego nas nie nauczyła, to wątpię, że teraz się coś zmieni, że ktoś przyzna się do błędu i zmieni strategię działania.
  • Odpowiedz
  • 236
@dzana: nasi politycy nie dorośli do przyznania się do błędu, będą w nim trwać i topić naród. Angela Merkel chociaż to potrafiła i to świadczy o jej klasie, mimo, że ideałem nie jest.
  • Odpowiedz
@trozek: Zarządzanie epidemią w PL leży zwłaszcza w warstwie informacyjnej. To, że rząd wymyślił sobie "zmarłych na COVID" i "zmarłych na COVID z chorobami towarzyszącymi" kosztowało wprost życie tysięcy osób.
  • Odpowiedz
  • 0
@dzana nasi politycy nie dorośli do rządzenia bo jak mieli czas to woleli naskakiwac na opozycję albo wygrywać wybory zamiast zająć się służba zdrowia.
  • Odpowiedz
@CzarnyOwiec: dokładnie takie mam wrażenie. Jak trzeba było wygrać wybory, to PiS zorganizował takie badania socjologiczne, że żadna pracownia w Polsce nie była w stanie ich udźwignąć samodzielnie. Zeszli aż na poziom gminy. Bezprecedensowa skala, jakość i pieniądze. A teraz nagle nie potrafią zorganizować badań? Nie wierzę. Myślę, że doskonale potrafią, ale - parafrazując Fogla - wyniki badań medyczny nie pokrywają się z wynikami badań socjologicznych. Innymi słowy skuteczne rozwiązania
  • Odpowiedz
  • 1
@trozek w samo sedno!
I tak szczerze to trochę mi przykro widząc Pana zaangażowanie, liczne filmy na temat epidemii, audycje i wpisy. Gdyby Pan im doradzał to na pewno nie wyglądałoby to tak jak teraz.
  • Odpowiedz
@trozek niestety Borys Budka w swoim przepięknym wywiadzie również twierdzi, że niepotrzebni są teraz państwu humaniści :))))))))) także ja nie wiem, z każdej strony trzeba się za głowę łapać
  • Odpowiedz
@trozek: Ja się tylko nie zgodzę z "błądzeniem we mgle" ponieważ kwestia chociażby działań rządu w sprawie kościoła pokazuje, że te są celowe. Ale rozumiem że wypowiedź miała być dyplomatyczna.
  • Odpowiedz
@trozek jak to jest być jedyną racjonalnie myślącą osobą w tym katolickim światku i być obrzucanym kałem przez współwyznawców za lobbowanie lewackich teorii? Tak pytam, bo z Gościem Niedzielnym i KK sami wynieśliście tych dzisiejszych ekspertów do władzy.
  • Odpowiedz
@trozek: oczywiście zgoda, przy takich liczbach należy założyć, że ten wirus jest praktycznie wszędzie (duże sklepy, budynki wielorodzinne).
Lockdowny mają sens jeżeli jesteśmy w stanie sprawnie eliminować ogniska wirusa, teraz Polska to jedno wielkie ognisko, to trochę tak jakby zamykać drzwi w statku, który cały jest zatopiony.

Trzeba czekać na naturalne wygaszenie i na przyszłość nie popełniać błędów.
  • Odpowiedz
Gdyby Pan im doradzał to na pewno nie wyglądałoby to tak jak teraz.

@Supren: W tej całej radzie doradczej są ludzie, którzy wiedzą co mówią. Profesor Flisiak, profesor Piekarska itd. Ale co z tego? Ważniejsze są kwestie polityczne.
  • Odpowiedz
  • 0
@trozek: chyba ten nastolatek co zbierał dane w google sheets się wypiął, po tym jak go zbesztano. I tak skończyła się statystyka koronawirusa w Polsce
  • Odpowiedz