Wpis z mikrobloga

Pn Bg zakłada się k---a z szatanem że będą męczyć w najgorsze sposoby swojego najwierniejszego sług

@KochanekAdmina: @Pantokrator: W sumie to podam jako ciekawostkę, bo nie chce mi się kłócić, ani do niczego namawiać, ale jak się uważnie przeczyta Księgę Hioba z komentarzem z oryginału to nie o to chodzi. Sam Hiob dochodzi do wniosku, że żadnego zakładu tak naprawdę nie było, tylko ludzie obiwniają Boga o różne
  • Odpowiedz
@djtartini1: Wiesz komentarze i "co autor ma na myśli" to można wytłumaczyć wszystko, a jak jeszcze weźmiemy pewnik w postaci tego że Biblia czerpie pełnymi garściami z lokalnej Sumeryjsko-Egipskiej kultury jeszcze bardziej podkopuje majestat "DZIEŁA BOGA". Bardziej z innych religii zrzyna chyba tylko Islam.

Inaczej analizuje się biblie jako dzieło niskich lotów beletrystyki, a inaczej jako ŚWIĘTO PISMO POWSTAŁE Z RĘKI BOGA KTÓRY NATCHNĄŁ ŚMIERTELNYCH

Mi bardziej chodzi że jako
  • Odpowiedz
@lajsta77: Taaa.
Szatan namawia do prostej szybkiej taniej przyjemności i uzależnienia od niej, a że potem człek jest niezbyt zdolny to życia to już tylko taki efekt uboczny.

To jest ten zwodniczy element szatana, że ludzie kojarzą go z przyjemnością.
  • Odpowiedz
@myszka_szara: nawet zaśmiałem

k---a Hiob xD ta przypowieść jak tak głupia że jako dzieciak w podstawówce straciłem wiarę xD

@KochanekAdmina: bo była pisana w innych czasach dla innych ludzi, skoro przetrwała do dzisiaj to zapewne coś wnosiła do społeczeństwa. Ale hehe jacy głupi ci chrześcijanie, przez ponad 2k lat posiłkowali się jakąś książką tworząc najbardziej rozwinięte i zdrowe społeczeństwa, przecież wystarczyło od razu zacząć kształcić psychologów, terapeutów i
  • Odpowiedz
skoro przetrwała do dzisiaj to zapewne coś wnosiła do społeczeństwa.

@Sesja: no przetrwała, tylko przypominam w jaki sposób - przymusowa indoktrynacja od dziecka, strach przed wiecznymi torturami w najgorszych czasach to się wieszało delikweta który nie wierzył w te brednie. Faktycznie dużo wniosło do społeczeństwa - głównie cierpienie i strach.

przez ponad 2k lat posiłkowali się jakąś książką tworząc najbardziej rozwinięte i zdrowe społeczeństwa

@Sesja: Chrześcijaństwo zniszczyło Rzymsko-Grecką
  • Odpowiedz
@KochanekAdmina: cierpienie i strach to nieodłączne elementy historii i wiązanie tego z religią to spore nadużycie. To ludzie byli i są źli a nie założenia religijne. Przecież w np. ateistycznym komuniźmie cierpienia było dużo więcej.

Chrześcijaństwo zniszczyło Rzymsko-Grecką cywilizacje, Prime-Time cywilizacji europejskiej.

Dlaczego chrześcijaństwo? Czytałem o wielu czynnikach składających się na upadek Rzymu ale nigdy nie trafiłem na chrześcijaństwo, może polecisz jakąś lekturę? A sam prime-time umieściłbym od czasów kolonialnych
  • Odpowiedz
cierpienie i strach to nieodłączne elementy historii i wiązanie tego z religią to spore nadużycie.

ateistycznym komuniźmie cierpienia było dużo więcej.

@Sesja: Nie przypominam sobie że komunizm systemowo od dziecka wmawiam że nieposłuszeństwo partii skończy się wiecznymi torturami przez eony. Też nie przypominam sobie żeby komunizm wmawiał dzieciakom systemowo od początku że są winni śmierci jakiegoś typa 2000 lat temu i że właściwie to mordują go każdego dnia swoimi czynami które
  • Odpowiedz
@KochanekAdmina:

wmawiał dzieciakom systemowo od początku że są winni śmierci jakiegoś typa 2000 lat temu i że właściwie to mordują go każdego dnia swoimi czynami które nie są zgodne z linią mafii w sutannach.

Nie tak brzmi nauka kościoła, złośliwie manipulujesz ale nie będę walczył z wiatrakami.
Wymieniłem komunizm bo to ateistyczny system, który spowodował śmierć największej liczby ludzi w historii, więc to nie religia powoduje, że ludzie są źli
  • Odpowiedz