Wpis z mikrobloga

@djtartini1: Wiesz komentarze i "co autor ma na myśli" to można wytłumaczyć wszystko, a jak jeszcze weźmiemy pewnik w postaci tego że Biblia czerpie pełnymi garściami z lokalnej Sumeryjsko-Egipskiej kultury jeszcze bardziej podkopuje majestat "DZIEŁA BOGA". Bardziej z innych religii zrzyna chyba tylko Islam.

Inaczej analizuje się biblie jako dzieło niskich lotów beletrystyki, a inaczej jako ŚWIĘTO PISMO POWSTAŁE Z RĘKI BOGA KTÓRY NATCHNĄŁ ŚMIERTELNYCH

Mi bardziej chodzi że jako
  • Odpowiedz
@lajsta77: Taaa.
Szatan namawia do prostej szybkiej taniej przyjemności i uzależnienia od niej, a że potem człek jest niezbyt zdolny to życia to już tylko taki efekt uboczny.

To jest ten zwodniczy element szatana, że ludzie kojarzą go z przyjemnością.
  • Odpowiedz
skoro przetrwała do dzisiaj to zapewne coś wnosiła do społeczeństwa.

@Sesja: no przetrwała, tylko przypominam w jaki sposób - przymusowa indoktrynacja od dziecka, strach przed wiecznymi torturami w najgorszych czasach to się wieszało delikweta który nie wierzył w te brednie. Faktycznie dużo wniosło do społeczeństwa - głównie cierpienie i strach.

przez ponad 2k lat posiłkowali się jakąś książką tworząc najbardziej rozwinięte i zdrowe społeczeństwa

@Sesja: Chrześcijaństwo zniszczyło Rzymsko-Grecką
  • Odpowiedz
@KochanekAdmina: cierpienie i strach to nieodłączne elementy historii i wiązanie tego z religią to spore nadużycie. To ludzie byli i są źli a nie założenia religijne. Przecież w np. ateistycznym komuniźmie cierpienia było dużo więcej.

Chrześcijaństwo zniszczyło Rzymsko-Grecką cywilizacje, Prime-Time cywilizacji europejskiej.

Dlaczego chrześcijaństwo? Czytałem o wielu czynnikach składających się na upadek Rzymu ale nigdy nie trafiłem na chrześcijaństwo, może polecisz jakąś lekturę? A sam prime-time umieściłbym od czasów kolonialnych
  • Odpowiedz
@KochanekAdmina:

wmawiał dzieciakom systemowo od początku że są winni śmierci jakiegoś typa 2000 lat temu i że właściwie to mordują go każdego dnia swoimi czynami które nie są zgodne z linią mafii w sutannach.

Nie tak brzmi nauka kościoła, złośliwie manipulujesz ale nie będę walczył z wiatrakami.
Wymieniłem komunizm bo to ateistyczny system, który spowodował śmierć największej liczby ludzi w historii, więc to nie religia powoduje, że ludzie są źli
  • Odpowiedz