Wpis z mikrobloga

#pracbaza #programowanie #webdev #bekazpodludzi
Czaicie co się #!$%@?ło.
Cały czas uczę się html,css,bootstrap,jscript,woordpres,php i inne z tym związane.

Budując sobie portfolio pojechałem do rodzinnego miasta i popytałem po jakiś firmach czy nie chcą za darmo strony internetowej - no koszt domeny i hostingu po ich stronie. Do tego trafiła się pizzernia dla której robiłem grafikę dotycząca menu itp itd. wszystko za frajer.
Znalazłem 4 takie firmy - wszyscy zadowoleni.

Dziś dzwoni do mnie koleś, co ma firmę co sprzedaje blachę i że chciałby stronę internetową bo słyszał ze robię.

Pytam się jaką?

Długo nie myślał i dał mi adres strony, że może być taka sama jak ta tylko oczywiście z ich towarem.

Mowie, że spoko - że nie mam działalności, że to są moje pierwsze komercyjne projekty, że rodzinne miasto powiedziałem typkowi 600 zł.

No i się zaczęło.

1. Jak to 600 zł, tak DROGO!!! jak samemu można stronę za darmo zrobić, teraz to każdy stronę umie zrobić.
2. Czemu mi powiedziałeś 600 zł a innym robiłeś za darmo, w #!$%@? lecisz
3. Zrobię ci dobrą reklamę za to

i na końcu petarda.

4. To bierzesz od ludzi pieniądze a faktury nie wystawiasz, ciekawe czy się z US rozliczasz ja SOBIE TO SPRAWDZĘ.

No ludzie są #!$%@?ęci.

EDIT: jeszcze jak do mnie zadzwonił to powiedział "słyszałem, że robisz strony za darmo"
  • 26
@iwannafreshstart: Wiem, że ma racje - ale totalnie mam to w dupie bo:

1. Nasz rząd robi milionowe przekręty i cała jego świta i #!$%@? im ktoś robi.
2. Gdzie nie weźmiesz fachowca do jakiegoś remontu do czegoś to musisz się prosić o fakturę.
3. Dorabiam sobie tym do wypłaty z 1-2 tys w miesiącu.
4. Mogę się o milion założyć, że ten typek swoim klientom też proponował sprzedaż blachy na
@NoKappaSoldier73:
Rozumiem, że każdy profesjonalista na tym świecie, od razu zakładał firmę jak nie miał doświadczenia i klientów.

Zresztą jak słyszę o tym psuciu rynku to wyciągam popcorn i czytam komentarze. Bo aż mi się śmiać chce jak jakieś mistrze piszą nie psuj rynku, nie otwieram laptopa za 200zł/h

Gdzie jakaś babka chce, żeby ktoś jej zrobił logo dla swojej kwiaciarnia w #!$%@? Małym.

To chyba tak nie działa, że mając
@isInteger: nie robi na czarno
"Artykuł 5 ustawy Prawa przedsiębiorców mówi, że działalności gospodarczej nie stanowi działalność osoby fizycznej, jeśli przychód należny z tej działalności w żadnym miesiącu nie przekracza 50% kwoty wynagrodzenia minimalnego i jeśli ta osoba w ciągu minionych 60 miesięcy nie prowadziła działalności gospodarczej."
@memory: To jest właśnie wasze czytanie tego co chcecie, Napisałem 1-2k w miesiącu.
W jednym zarobię tysiąc, w drugim 2 - i nie robię tylko stronek, tylko też grafiki. I nie, nie biorę za każda stronę 600 zł, bo np. za restaurację z Wrocławia skasowałem 2,5 tysiąca umowa o dzieło.
@NoKappaSoldier73:
Czyli jestem partaczem, bo boje się założyć firmę.
Oczywiście, że firmę założę jak będę miał świadomość, że będę miał zlecenia
A nie jak w tym momencie czasami szukam po 2 tygodnie jakiegoś zlecenia.
EDIT: jak będę miał na tyle zleceń żeby na czysto zarabiać +4000 zł to z buta zakładam firmę i rezygnuje z pracy.