Wpis z mikrobloga

To pogardliwy mit. Mówią o tym wszystkie statystyki i raporty na temat 500+. Dodatkowo tam, gdzie jest to nadużywane - jest nadzór nad rodziną.

@motaboy: xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  • Odpowiedz
@motaboy: skoro masz w poważaniu wszelkie skutki 500+ to czemu tak bezinteresownie tego programu bronisz?

I uwazam ze czas byl ku temu najwyzszy a Polske bylo i jest na to stac - wlasnie przez opodatkowanie tych, ktorym powiodlo sie lepiej - rowniez podatkami posrednimi.

@motaboy: "lepiej" xD Zobacz jak stoimy z kwotą wolną od podatku na tle innych, coraz to bardziej egzotycznych państw. Zobacz ile lat nie jest podnoszony drugi próg podatkowy przez co rosną dochody z PIT kosztem portfela podatników. Zobacz wreszcie w jakim tempie i skali inflacja (nie średnia GUS, ale inflacja dóbr
  • Odpowiedz
@motaboy: "lepiej" xD Zobacz jak stoimy z kwotą wolną od podatku na tle innych, coraz to bardziej egzotycznych państw. Zobacz ile lat nie jest podnoszony drugi próg podatkowy przez co rosną dochody z PIT kosztem portfela podatników. Zobacz wreszcie w jakim tempie i skali inflacja (nie średnia GUS, ale inflacja dóbr konsumpcyjnych) pożera oszczędności Polaków.

@barystoteles: Wiem o tym i tez mi sie to nie podoba.

ale wiesz, że te kobiety siedząc z bombelkami nie wnoszą nic do systemu emerytalnego, który już niedługo będzie miał na utrzymaniu wyż demograficzny emerytów i rencistów? Te same kobiety będą chciały na starość pobierać własne świadczenia. Nie dostrzegasz tu
  • Odpowiedz
@Arytmetyk: prawie każdy w tym tekturowym państwie zarabia 2000-3000pln, a jak ma trochę więcej to myśli że boga za nogi złapał, a potem przychodzi wykopek i mówi że 4900 to minimalna xD
  • Odpowiedz
@kniaz_jarema: We Francji wiem, że dają tak, że na pierwsze ileś tam, a na drugie już mniej. Tak, żeby się patusy nie namnażały, skoro ich nie stać na dzieci. W Polsce to wiele osób sobie z tego 500+ zrobiło sposób na życie.
  • Odpowiedz
  • 3
@kniaz_jarema: 500+ stanowi 1/4 minimalnego wynagrodzenia netto, kindergeld zaś, wynosi około 1/6 minimalnego wynagrodzenia netto w niemczech. no ale b0lzga bogaty kraj i z naszą POTĘŻNĄ gospodarką możemy sobie pozwolić na rozdawanie takich kwot i zachęcanie kobiet do rezygnacji z pracy ¯_(ツ)_/¯

@ShoCku Powiem więcej 500+ w momencie wprowadzania stanowił aż 30% minimalnej na rękę. Bezwarunkowy zasiłek na dziecko przez 18 lat to rzecz niespotykana nawet w "socjalnej" Skandynawii.
  • Odpowiedz
@motaboy: > Ja widze jeden, wymierny efekt, ktorym jest wydzwigniecie wielu rodzin z pokoleniowej biedy.

Z biedy nie wychodzi poprzez zasiłek. Moze krótkoterminowo, ale w długim terminie? Inflacja już pozarła 100zł z 500+ i wciąz jest głodna.
Z biedy wychodzi sie pracą i rozwojem.
  • Odpowiedz
@kniaz_jarema #!$%@? kraj ktory 30 lat temu mial komunizm, wychodzi z gowna. Cos tam zaczelismy wystawac ponad gowno I od razu zaczeli #!$%@? 42mld rocznie. Powrownujesz do jednego z najbogatszych krajow, ktory moze sobie na to pozwolic
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Leman123: mnie też nie bawi bo mi oszczędności topnieją na koncie ale już zapowiadają waloryzację 500+ w roku 2023( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kniaz_jarema: Mam lepsze porownanie:

Programista 15k kupuje sobie auto za 50k, bo kurla moze po 5 miesiacach kupic je za gotowke (zakladajac ze 5k wydaje na dostatnie zycie). Nie narusza to jego budzetu.

Magazynier 3k kupuje sobie auto za 50k na kredyt, ktorego rata wynosi 1k. Praktycznie nic nie odklada, problem stanowi pojscie do dentysty, zepsuta pralka.

Tak, pan programista to Niemiec. Pan magazynier to Polska.
  • Odpowiedz