Wpis z mikrobloga

@villager: no ja z czasem co raz bardziej podobnie, kiedyś każdą linijkę sprawdzałem i sugerowałem poprawiać, z czasem odpuściłem ;d
  • Odpowiedz
@mcsQ: w większości projektów dziele je na kilka obszarów i decyduje w których możemy posyfić a który ma być odpicowany w każdej linii(na podstawie kilku kryteriów) :D polecam ten styl życia
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@pitersi: bardzo dbam o kod w bibliotekach core np. framework, biblioteki sieciowe, klienty baz danych. w normalnych aplikacjach backendowych, a także większości kodu frontend już mniej. Szczególnie że tam masz zwykle skomplikowaną logikę biznesową którą 10x trudniej przełożyć na ładny kod niż pisząc jakiś wewnętrzny framework.
  • Odpowiedz
@pitersi: tez tak podchodze do sprawy jak @villager . Jakies zalozenia biznesowe, ktore nie sa dokonca pewne przyklepne. Czasem sie zmienia po miesiacu, czasem po roku. Nie przyklepne rzeczy, ktore bankowo rozwala system np kod jest nieoptymalny (mega nieoptymalny i zawiesi serwer przy 5 uzytkownikach) czy stritce bazo danowe rzeczy, ktore przy bledach zasmieca czy popsuja baze
  • Odpowiedz
@ZakreconyZszywacz: akurat na optymalności kodu jakoś nie zdarzyło mi się w ostatnich czasach oszczędzać :P nawet jak nie wygląda pięknie to raczej od początku go pisze optymalnie pod względem złożności czasowej itd. xD
  • Odpowiedz
eh kiedyś byłem tym seniorem walczącym o czysty kod ale życie zweryfikowało i już mam troche w------e ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@villager: eh kiedyś byłem tym zweryfikowanym i miałem troche w------e, ale życie zweryfikowało ponownie i musiałem refaktorować pół aplikacji po jełopach, to teraz nie przyklepię nawet zmiany koloru czcionki na labelce jak nie będzie się trzymać code guidelines
  • Odpowiedz