Wpis z mikrobloga

@Wychwalany: ale co dokladnie Ci trzeba? ja na takie temperatury, zakladam zimowe skarpetki, buty, juz bez ocieplaczy zimowych, idąc dalej spodenki letnie krotkie, na to zimowe leginsy lub w ogole tylko spodnie dlugie ( w letnich mam duzo lepsza wkladke), wyzej idac to zaleznie od wiatru albo dwie koszulki termoaktywne i bluza, albo jedna koszulka, bluza i wiatrowka.

na dlonie zaleznie od wiatru albo rekawiczki zimowe albo wiosenno/letnie.

Szykja to
  • Odpowiedz
@Hipodups: dzięki, bardziej o typ odzieży mi chodzi, a konkretne ciuchy to może wybiore. Od zawsze mam tak, że kupie zbyt grube i poce sie jak świnia, albo nie zabezpiecze się przed wiatrem czy deszczem, albo takie co ruchy krępuje, albo będą mi nerki wystawały ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Wychwalany: by nerki nie wystawaly to trzeba brac takie z krojem na rower. Ja osobiście nie kupuje njgdy grubych ubrañ a raczej cieńkie, na nizsze temperatury z membranami, ale na 8-12 stopni membrany raczej zbedne chyba ze wiatr. komfort termiczny reguluję iloscia warstw a nie ich gruboscią, przy mrozach rzedu -10 bylo w sumie 5 cienkich warstw na torsie, potowka, koszulka termiczna, koszulka termiczna z membraną, bluza, i kurtka wiatrowka
  • Odpowiedz
@Wychwalany: https://www.szumgum.com/kurtka-rowerowa-meska-craft-active-bike-light-rain-jacket-zielona-2800.html
mam tą od 3 lat. Po zwinieciu miesci sie w kieszonce bluzy, jest dla mnie caloroczna. daje rade i w zime i jesien / wiosna. Wody i wiatru nie przepuszcza z zewnatrz w ogole. wode od srodka srednio wypuszcza, ma wywietrzniki pod pachami ale jest to troche za malo i latem przy deszczu i temperaturze +20 w srodku jestes tak samo mokry :)

ale za tę cene jest
  • Odpowiedz
@Wychwalany na ciało polecam bieliznę termiczną z wełny, a na wierzch szukaj ciuchów typowo sportowych, najlepiej rowerowych marek (endura, craft, giordana, castelli, vaude, gore) z membraną, wind stopperem itd. Dobre ciuchy będą drogie, ale na allegro są licytacje używek, można trafić fajne rzeczy. Najszybciej marzną dłonie i stopy, więc dobre rękawiczki i skarpety to podstawa :)
  • Odpowiedz
@mojojciectomirek: cena mniej istotna, chce poprostu komfortowo sobie pojeździć a nie co 5 km stawac i wentylowac mokre ubranie. Nie potrafie dobierac ubran do sportow, w górach zawsze połowę rzeczy noszę w ręku bo okazuje sie ze biore ich za duzo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Wychwalany jeżdżę cały rok, tak do -10 na luzie w 3 warstwach na górze wytrzymuję. Wełna na ciało, później bluza endury i kurtka z wentylacją. Przy 8-12 to już pewnie sama koszulka I kurtka wystraczy :) Poszukaj w tych markach które Ci podałem, Endura jest chyba najbardziej MTB.
  • Odpowiedz
@Wychwalany: polecam tak jak ktoś wyżej napisał, kilka warstw, ale zależy do czego.
Jeśli trasa typowo wspinaczkowa, to wiatr nie wychładza i mniej warstw można wrzucić. Ja jeżdżę w koszulce termoaktywnej z dekathlona, na to jeszcze jedna, na to ewentualnie koszulka poliestrowa i na to koszulka rowerowa z krótkim. Jak jest chłodno to jeżdżę, gdy jest względnie sucho, bo jak się wilgoć to się zaraz pocę, a nie mam koszulki
  • Odpowiedz