Wpis z mikrobloga

Szybkie pytanie - zakup mieszkania z hipoteką. Dobrze rozumiem, że nie mam się czego bać, jeśli sprzedający dostarcza promesę, w której bank zgadza się na wykreślenie samego siebie po wpłacie xxx złotych na rachunek techniczny? I tej kwoty na konto nie dostaję ani ja, ani sprzedający, tylko jeden bank przelewa drugiemu?

#mieszkanie #kredythipoteczny
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JestemKrzysio: dokładnie jest tak jak mówisz.
1. Bank sprzedającego daje druczek potwierdzający, że po spłacie kredytu zgadza się na wykreślenie z hipoteki.
To potrzeba jeszcze przed zawarciem umowy kredytowej.
2. Kiedy już masz umowę, załatwiasz notariusza.
3. Kiedy masz już akt notarialny, przelewasz wymagany wkład własny na konto sprzedającego, po tym bank uruchomi kredyt i wypłaci tyle ile było na promesie z banku sprzedającego.
4. Potem sprzedający załatwia spłatę swojego kredytu i daje potwierdzenie
  • Odpowiedz
Szybkie pytanie - zakup mieszkania z hipoteką. Dobrze rozumiem, że nie mam się czego bać, jeśli sprzedający dostarcza promesę, w której bank zgadza się na wykreślenie samego siebie po wpłacie xxx złotych na rachunek techniczny? I tej kwoty na konto nie dostaję ani ja, ani sprzedający, tylko jeden bank przelewa drugiemu?

@JestemKrzysio: Środki w takim przypadku trafiają na rachunek techniczny. To rachunek do którego sprzedawca nie ma bezpośredniego dostępu. Wymagane
  • Odpowiedz