Wpis z mikrobloga

Na co dzień programuje już ładnych parę lat w PHP / Javascript / Typescript (Angular). Dodatkowo znam w mniejszym lub większym stopniu inne języki Python, Java, Dart, Go, C# ale za słabo abym mógł w nich pracy szukać.
Mam parę myśli dotyczących dalszego rozwoju: 
- myślę o przekwalifikowaniu  się na mobile i tu co sądzicie  Dart + Flutter czy Kotlin 
- pogłębienie wiedzy na temat .NET lub Go - głównie mikroserwisy 
Inna opcja to olać inne języki i dalej się rozwijać w tym co teraz jestem najlepszy. Jakieś rady?

#programowanie #java #php #javascript #dotnet #flutter #dart #kotlin #python
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maziar: ja przekwalifikowałem się z PHP na Java i był to skok na głęboką wodę, czego nie żałuję.
Zacząłem jako programista PHP, z niewielką wiedzą, ale dużymi chęciami. W pracy nauczyłem się na prawdę dużo, nauczyłem się też wtedy, że jak uczyć się czegoś, to w praktycznych projektach i najlepiej jak jeszcze za to płacą, bo dochodzi dodatkowa motywacja.
W końcu postanowiłem przeskoczyć z PHP do Javy, miałem wtedy łatwiej
  • Odpowiedz
@JanuszSraczek: czyste PHP lub Laravel / Symfony. Większość projektów oparta na autorkim CMS. A co do przekwalifikowania to świat idzie do przodu a ja dalej w tym PHP a zaczynałem od PHP 3
  • Odpowiedz
@voot: Też myślałem o Java bo znam ale jakbym miał się mocniej w tym temacie rozwijać to może lepiej Kotlin lub .NET - ciężkie decyzje bo nauki trochę a szkoda marnować cenny czas na "zbędne" rzeczy
  • Odpowiedz
@JanuszSraczek: no niby się rozwija i nawet myślę ze jest teraz całkiem fajne porównując do tego co było pare lat do tyłu. Springa też znam na średnim poziomie ale jak przeglądam oferty prac i w jakim kierunku wszystko idzie to myślę że może lepiej na mobile troche bardziej się skupić.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@maziar: szczerze to sam musisz wybrać języka, bo od niego zależy jakie projekty będziesz robił dla jakich firm. Plus napisać kilka aplikacji i zobaczyć czy sam język ci odpowiada.
Językiem przyszłości to Rust.
  • Odpowiedz
@maziar: pamiętaj że w phpie też się możesz rozwijać i spokojnie dobić do tych 20-25k pln/msc, jak już do tylu dobiłeś w phpie no to może wtedy rzeczywiście sens przesiadki na coś innego
  • Odpowiedz