Wpis z mikrobloga

@kapuczina_corki_somsiada: ale twoja definicja jest bez sensu bo nie bierze pod uwagę lokalnych uwarunkowań i cen, 30 tys miesięcznie to już jest w okolicach amerykańskiej klasy średniej gdzie zwykle uznaje się za to 100 tys $ rocznie. Koszty życia w Polsce są jedne z najniższych w Unii Europejskiej i ktoś zarabiający 30 tys miesięcznie w Polsce będzie żył na kilka razy wyższym poziomie niż jego odpowiednik z USA.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Arintor: podasz jakieś zestawienia kosztów życia czy tak sobie gdybasz rzucając z czapy te "kilka razy wyższym"?

Podałem minimum 20k, więc dużo poniżej amerykańskiej średniej.
  • Odpowiedz
@Arintor: to urocze, że przyciąłeś tego screena akurat przed najważniejszym, więc na nic te wyliczenia kosztów, skoro:
Local Purchasing Power in United States is 117.48% higher than in Poland

@zibizz1: 10 lat temu. Nie podajesz źródła, nie widzę tu PL.
  • Odpowiedz
@Wlancznik: Nawet w Polsce, o ile np. małżeństwo zarabia łącznie z 25k+/msc. Ktoś może się nie zgadzać, że 10k+ już starczy bo można mieć mieszkanie i spłacać te 3k kredytu/msc, ale takie osoby muszą pracować cały czas żeby spłacać ten kredyt (tutaj @plushy pierwszy poruszył ten temat). Klasa średnia to nie może być ktoś, dla kogo jedyne źródło utrzymania polega na codziennym sprzedawaniu kilku godzin swojego życia komuś innemu.
  • Odpowiedz
@kapuczina_corki_somsiada: to ty chyba nie rozumiesz co czytasz xD Local purchasing power oznacza sile nabywcza i oczywiste ze w USA jest wyższa bo przeciętny Polak zarabia 3500 tys na rękę a Amerykanin w przeliczeniu jakieś 12 tys.
Gdy temu samemu Amerykaninowi dasz 12 tys w Polsce to będzie w stanie sobie kupić znacznie więcej niż w USA.
  • Odpowiedz
@Arintor: no to wyśmiewasz mnie czy się ze mną zgadzasz, bo widzę, że już sam się zaplątałeś? Najpierw grzmisz, że koszty są prawie 2x wyższe w USA, niż w PL, przemilczając siłę nabywczą, po czym jak ci ją wytknąłem to przyznajesz mi, że Amerykanin może ponad 2x więcej kupić za tę samą wartość swojej pracy.

Nie chce mi się już dalej takiej rozmowy prowadzić...
  • Odpowiedz
mieszkasz tam gdzie chcesz

@Atreyu: Coś nie wydaje mi się, że będąc w klasie średniej byłbym w stanie zamieszkać w apartamencie na 50 piętrze zaraz obok Central Parku albo na Kensington Palace Gardens w Londynie.
  • Odpowiedz
4k na reke na osobe w rodzinie pozwala zyc na ludzkim poziomie.
4k dotyczy tez dzieci,czyli np. Ty i zona zarabiacie po te 6k,bo jedno dziecko,po 8k jak dwojka itede.
Ale to i tak nie sa luksusy,chyba ze masz splacone mieszkanie/domek to wtedy mozna zyc jako-tako.
  • Odpowiedz