Wpis z mikrobloga

Sieciowe mirki z #siecikomputerowe taka sprawa jest: na potrzeby labu potrzebna jest symulacja serwisu IPTV. Póki co temat załatwia nam aplikacja VLC strumieniująca do sieci pierwszy lepszy filmik z dysku (i nie wnikajmy). Marzy mi się jednak streamowanie do labowej sieci prawdziwej TV, choćby dostępnych "za darmo" kanałów telewizji naziemnej. Poprzez strony typu VOD można je oglądać bez problemu. Pytanie: jak pobierać taką TV z internetów, by ją sobie po prostu wrzucać do własnej sieci w postaci strumienia UDP?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cozzie: a da się z takiego tunera wypuścić streama UDP do innego komputera? Bo jeśli tak, to jest to jakieś wyjście. Kiepskie, bo streamuję tylko jeden kanał odbierany przez tuner, ale zawsze wyjście.
  • Odpowiedz
@Gooma: wygląda ciekawie. Ale dobrze rozumiem, że to też wymaga dołączenia do serwera jakiegoś tunera DVB-t, nie ciągnie tej telewizji z netu?
  • Odpowiedz
@Jarek_P: kiedyś się w to bawiłem, tylko bym musiał od nowa szukać jak się to nazywa, było to albo w dystrybucji kodi (kodibuntu czy jakos tak) i strimowac można było nie jeden kanał, a całego mixa. Niestety skoczyłem jak drugi tuner rozwaliłem, chyba programowo...
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Jarek_P: powinna udać się dodać strumienie z netu, ale szczerze nie testowałem. Bawiłem się kiedyś na kilku tunerach dvbt na USB i działało to bardzo fajnie.
  • Odpowiedz
Bawiłem się kiedyś na kilku tunerach dvbt na USB i działało to bardzo fajnie.

@Gooma: znaczy, kilka tunerów "równolegle", każdy odbierał osobny kanał? Nie da się po prostu odebrać choć całego muxa?
  • Odpowiedz