Wpis z mikrobloga

@n_____S: dlatego nie dałem tagu #gravel, bo mnie takie zabawy nie interesują. 30 mm na szosie to jest imo max. Błotniki? Może od razu stopkę zamontować ;)
@AllOver: dopiero się na stronie pojawił, więc trochę czasu minie
@dymel: no ja już się zastanawiam, pchnalbym swojego van rysela, dorzucił parę zł... tak z 7k i miałbym już wszystko, czego potrzebuję. Tylko trochę ramą mnie
  • Odpowiedz
@DejwiD:

Błotniki? Może od razu stopkę zamontować ;)

A czemu nie? Masa ludzi do szos zakłada błotniki z sks.

Sam mam założone i żałuję, że tak późno się na to zdecydowałem w okresie jesienno - zimowym. Wiadomo, na ustawce z ziomkami w kryzysie wieku średniego nie poszpanuje, ale całe szczęście z dziadkami nie jeżdżę xd
  • Odpowiedz
@DejwiD: mi się podoba, ale 11k to sporo. Chyba bym wolał coś bardziej markowego w tych pieniądzach, nawet na 105.

Z zupełnie innej beczki - nie rozważasz zbudowania sobie czegoś samemu?
  • Odpowiedz
@Desmosedici: niż 11k? 2 lata temu się w 6-7k mieściłem w podobnej konfiguracji, teraz wiadomo - będzie drożej i więcej zabawy z dostępnością, ale dalej mniej niż 11.

tl;dr - ramę 58 mam do pchnięcia za psie pieniądze (~1500 + z 500 za wideł)
  • Odpowiedz
@panato: No właśnie, rama i koła pewnie chińskie?
W przypadku decathlonu masz przynajmniej gwarancję i to realizowaną mega sprawnie.

Nie ma co porównywać, bo to kompletnie inne komponenty...
  • Odpowiedz
@kubraczek: rama markowa od Cube, całe framesety dało się wyrwać nawet w okolicach 1,2k (za Attain), ale ok - rzeczywistość się zmieniła, więc nie będę ciągnął dalej dyskusji.

@DejwiD: przyczepić się można do tego, że to nowy rower, a linki nie są pochowane. Tak, wiem - fanaberia, ale za 2 lata to będzie standard nawet w tańszych rowerach.
  • Odpowiedz
@panato: nieeee, budowa mnie nie interesuje. Za takiego VR zapłacę w sumie z 1k mniej - zainwestuję punkty benefit + zwrot na kartę lojalnościową. W tej cenie trudno będzie dostać coś porównywalnego. Rose w takiej konfiguracji będzie jakieś 2,5k droższy. Na 105 nie chcę schodzić ze względu na słabszą hydraulikę. Tak schowane linki jak w VR są dla mnie wystarczające. Mostek i kierę i tak bym zmieniał na aero :)
  • Odpowiedz
Na 105 nie chcę schodzić ze względu na słabszą hydraulikę

@DejwiD: jakieś szczegóły? Bo pomijając radiatory na tarczach i okładzinach, to szosowe hamulce shimano to ten sam poziom mocy co ich turystyczne odpowiedniki. O ile w ogóle można mówić w przypadku Shimano o jakimkolwiek porównywaniu mocy, bo się chyba nie zhańbili jeszcze oficjalną kwantyfikacją wartości (oczywiście pomijając nic nie warte "10% mocniejsze niż coś czego mocy nie znasz").
  • Odpowiedz
@panato: 105tki z tego co kojarzę i oglądałem na YT to mocno nurkują. Nie kojarzę, czy to poprawili, czy ten typ tak ma. Na ultegrę nikt nie jęczy, ze trzeba mocniej ścisnąć, żeby zaczęły hamować.
  • Odpowiedz