Wpis z mikrobloga

excelowe świry,

jest jakiś patent na ogarniecie formuły bazującej na danych z innego arkusza BEZ konieczności jego otwierania? docelowo będzie to makro VBA.

na przykładzie:
w folderze X mam plik, z którego chce zaciągać dane. jeśli to istotne, folder się nie zmienia, natomiast codziennie dochodzi nowy plik z dzisiejsza data w nazwie i codziennie będę korzystać z innego pliku - tego z dzisiejsza data.

nie otwierając ani tego folderu, ani samego pliku chce zrobić makro w osobnym arkuszu, np. wyszukaj.pionowo albo suma.jeżeli bazujące na danych z pliku.

widzę to tak, ze uzupełniam komórki w swoim przygotowanym arkuszu z makrem, odpalam je, a ono wie ze ma wyszukać danych w tym konkretnie pliku w moim folderze.

wykonalne? jak?

#excel #vba
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Polinik: z drugiej strony mogę po prostu importować do tego skoroszytu te dane każdego dnia, ale chce po prostu tego uniknąć. z pliku nie będę korzystać tylko ja, wiec chce jak tylko się da ograniczyć potrzebę robienia czegokolwiek więcej niż kliknięcia przycisku uruchamiającego makro
  • Odpowiedz
@beaver: no to ponownie - brzmi jak zadanie dla PQ.
Cała robota zawrze się do wrzucenia nowego pliku do katalogu i kliknięcia "odśwież" w skoroszycie agregującym dane
  • Odpowiedz
  • 0
@Polinik: dzięki :) to faktycznie będzie mało wymagające. pytanie tylko jak załatwić to, aby kliknięcie „odśwież” pobierało dane z tego wybranego pliku, kiedy w folderze mam ich kilkaset? można zaprogramować jakieś „załaduj najnowszy” czy coś takiego?
  • Odpowiedz
@beaver: to ja się troszkę zgubiłem, nie da się pobrać danych z pliku, bez otwierania tego pliku, bez względu na użytą technologię. VBA albo PQ robią to bez udziału użytkownika.
  • Odpowiedz
@beaver: Zawsze możesz ustawić query w Power Query, ustawić ładowanie danych na connection only i ustawić pivota z query jako źródłem. Odświeżenie pivota = zaciągnięcie nowych danych.
Możesz też ładować jako tabelę i liczyć na bazie załadowanej tabeli.

Ustawiając query wybierz źródło From File -> From Folder. Wyskoczy Ci okno z listą plików, na tym etapie klikasz Transform Data, przefiltruj sobie kolumnę Date Created (albo modified, zależnie od potrzeb) wybierając
  • Odpowiedz
  • 1
@Polinik: dzięki wielkie! w najbliższych dniach zabieram się do roboty. pozwolę sobie zawołać, gdyby coś się jeszcze pojawiło do rozwiązania.
  • Odpowiedz
@beaver: Oczywiście okno z listą plików pojawi się po dodaniu ścieżki do folderu. I pamiętaj, że zmiana struktury (kolumn) pobieranego pliku może Ci popsuć query.
  • Odpowiedz
@beaver:

jest jakiś patent na ogarniecie formuły bazującej na danych z innego arkusza BEZ konieczności jego otwierania?

Tak, jesli znasz sciezke do pliku: poszukaj excel external references.
  • Odpowiedz
ale co macie na mysli « bez otwierania pliku » i « pobrac »?

@taju: no właśnie wszystko zależy od tego jak zinterpretujemy "bez otwierania", Jeśli: "użytkownik nie musi otwierać pliku", to oczywiście prawie każda formuła zadziała na danych w pliku zewnętrznym, tak jak na danych lokalnych (niechlubnym wyjątkiem jest - lub przynajmniej była - formuła INDIRECT) . Można też użyć PQ, VBA. Bez względu na wybraną metodę plik i
  • Odpowiedz