Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

dodam jeszcze, że tym razem wykop nie skomasował mi spacji w jedną, nie ogarniam kiedy to robi, a kiedy nie
  • Odpowiedz
@henk Weź to wrzucaj dodatkowo na jakiś blog czy stronkę z odpowiednim formatowaniem. Niestety na wypoku słabo się czyta, a chetnie bym to przyjął w bardziej zjadliwej formie.
  • Odpowiedz
@Movet: no, problem. warto zatem dodać, że tak się zagalopowałem, że nie napisałem jak uruchomić test xD

otóż: będąc w katalogu, gdzie mamy plik subscribe.robot wpisujemy

robot subscribe.robot
ewentualnie z
  • Odpowiedz
@henk: mając do zautomatyzowania serwis www, co będzie lepsze: robot framework czy po prostu pytest z selenium odpalanym na dockerze? Nie znam robota i nie wiem za bardzo jakie korzyści on niesie
  • Odpowiedz
@bb89: jakie korzyści niesie? to temat na oddzielny wpis. Przede wszystkim: automaty może pisać każdy ogarnięty człowiek, np. biznes analityk, czy tester manualny, który nie umie programować. Dodatkowo - twój test automatyczny to de facto user story, czytelne dla człowieka, ale i dla komputera.
Co będzie lepsze? Siłą rzeczy będę się skłaniał ku robotowi, bo miałem do czynienia z wieloma językami i frameworkami i na razie nic prostszego niż robot
henk - @bb89: jakie korzyści niesie? to temat na oddzielny wpis. Przede wszystkim: au...

źródło: comment_1611565163o41lXvDuP3Edjt9WV1kOkc.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@henk: i tak i nie moim zdaniem ( ͡° ͜ʖ ͡°) zaczne od końca, ten screenshot to faktycznie zwykly skrypt ale uzywajac page objecta gdzie raz deklarujesz konkretne fieldy, funkcje daje duzo przejrzystosci i wyglada lepiej niz na obrazku.
Po drugie rozumiem podejscie BDD czy keyword driven, ale co w sytuacji kiedy musimy nadpisac bazowa metode np findelement zeby na przyklad dolozyc robienie screenshotow przy errorze
  • Odpowiedz
@henk: dzieki za odpowiedz, czy korzystales moze z Zalenium lub cos na ten wzor? Chodzi mi o odpalanie rownolegle wielu testow z mozliwym podgladem?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Pelen_watpliwosci: widzę, że pominąłeś virtualenv. Ok, możesz i tak. Wygląda jakbyś nie miał paczki roborframework. Zapodaj output komendy:

pip freeze
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bb89: nie spotkałem się z tym narzędziem, ale po pierwszym przejrzeniu widzę, że to ładniej opakowany grid, więc jak najbardziej to ożenienia z robotframeworkiem. Jeśli chodzi o uruchamiane wielu testów naraz, RF posiada swój własny egzekutor zwany pabot
  • Odpowiedz