Wpis z mikrobloga

#windows10 #windows #archlinux #linux #uefi
Mam dysk SSD z Arch Linux i na nim mam GRUB.
Drugi dysk to HDD i zainstalowałem na niego Windows 10.

Mam os-prober i ntfs-3g, montuję partycję z Win10 i robię:

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
ale to nie wykrywa tego Windows-a.

Jak dodać Windows-a?

HDD ma partycje pomocnicze, w tym partycję efi, sam Win10 je dodał.
  • 59
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@uesugi2: Przy uruchomieniu instalatora jest, ale żadna z opcji nic nie daje.
Coś było co wymagało restartu ale oczywiście wtedy tej partycji z instalatorem nie widzi.

Może lepiej jakby jednak ten USB zadziałał i wtedy byłby widoczny "z daleka" ten instalator?
Tylko bym musiał inną metodą wgrać ten instalator bo teraz z USB w ogóle nie działa
  • Odpowiedz
@dzyndzla: Znalazłem sposób(bardziej rozbudowany) jak uruchomić Windows 10:
* Odpalić Instalator, wejść w Napraw zamiast w Zainstaluj
* Wybrać naprawianie z konsoli
* Wpisać komendy:
`diskpart
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@milymirek: no i to jest mniej więcej to, co Ci sugerowałem pisząc o zrobieniu fixboota, cieszę się, że Ci się udało, teraz update gruba i ustawienie go jako miejsca bootowania powinno załatwić sprawę
  • Odpowiedz
@milymirek: a wylaczyles fast-boot w windowsie? jak masz wpisy w efi dodane i windows mozesz z efi uruchamiac to zwykly 'sudo update-grub' powinien dodawac windowsowy chainloading
  • Odpowiedz
@uesugi2: Tak, wyłączyłem fast-boot w windowsie, tak jak pisałeś wcześniej, pamiętałem o tym.

No zrobiłem update-grub(oczywiście grub-mkconfig bo to arch) i nie stworzyło potrzebnego menuitem-a.

Mam os-probe i ntfs-3g.
Nie wiem co mogę jeszcze zrobić?
  • Odpowiedz
@milymirek: znajdz partycje efi na ktorej masz pliki do rozruchu systemu sudo blkid|grep efi. sposrod partycji na sda ktore wyjda z grepa znajdz ta na ktorej naprawiles rozruch sudo mount /dev/sdaX /mnt && sudo find /mnt -iname *.efi && sudo umount /mnt. jak bedziesz mial sciezke do pilku *.efi to upewnij sie ze to oby ten sam ktorego uzywasz porownujac z wynikiem z sudo efibootmgr -v|grep efi.
  • Odpowiedz
@uesugi2: Sprawdziłem która mała partycja (100-300MB) jest ostatnio modyfikowana i wychodzi że:
/dev/sda5 4C4F-4828
jest wczoraj. A reszta w piątek albo dawniej.

Tylko tam nie ma plików efi, jest struktura:
  • Odpowiedz
@uesugi2: blkid |grep sda
/dev/sda1: LABEL="Odzyskiwanie" BLOCK_SIZE="512" UUID="6A705B8C705B5E3F" TYPE="ntfs" PARTLABEL="Basic data partition" PARTUUID="ae0d4c3b-faed-4bbc-bbbc-c8a45c91d9ad"
/dev/sda2: UUID="D279-9FB4" BLOCK_SIZE="512" TYPE="vfat" PARTLABEL="EFI system partition" PARTUUID="0475215d-f731-4206-b9ca-34121620a55c"
/dev/sda4: UUID="A03F-8E0D" BLOCK_SIZE="512" TYPE="vfat" PARTLABEL="EFI system partition" PARTUUID="de520ea9-d5c7-45c3-84da-4f37e53534cd"
/dev/sda5: UUID="4C4F-4828" BLOCK_SIZE="512" TYPE="vfat" PARTLABEL="EFI system partition" PARTUUID="60d98e0c-0fd4-4612-af7e-c50638f4accb"
/dev/sda6: LABEL="Windows 10" BLOCK_SIZE="512" UUID="02B45EA2B45E984D" TYPE="ntfs" PARTLABEL="Basic data
  • Odpowiedz
nie wiem czy da sie chainloadowac bcd. jedyne co przychodzi mi do glowy to olac efi i kombinowac z

menuentry "test ntldr" {
insmod part_gpt
insmod ntfs
insmod search_fs_uuid
  • Odpowiedz
Jakby kto szukał, osprober sam wygenerował i to działa:

menuentry 'Windows Boot Manager (on /dev/sda2)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-efi-D279-9FB4' {
insmod part_gpt
insmod fat
set root='hd0,gpt2'
  • Odpowiedz