Aktywne Wpisy
xoxo900 +51
Moi rodzice są typową parą Janusz i Grażyna. Biedni, oszczędni. Mam dwóch braci i jedną siostrę. Mój ojciec jest Januszem takim który matce w domu nie pomaga, bo jest godny zajmowania się wyłącznie męskimi sprawami naprawami i samochodem. Matka od urodzenia dzieci była w domu sprzątaczką i kucharką, do pracy nie chodziła bo zajmowała się dziećmi, pierwsze dziecko urodziła w wieku 26 lat. Mój ojciec i moja matka oboje pochodzą z biednych

cichooo +138
Jak zostać znienawidzonym przez tirowców, czyli poradnik jak zostać busiarzem
Z okazji tego, że się nudzę w trasie postanowiłem napisać poradnik jak zacząć pracę jako "busiarz" na międzynarodówce + kilka uwag ode mnie i być może pro tipów, których nauczyłem się przez około 3 lata pracy w transporcie, nie tylko za kierownicą, ale też i za biurkiem.
Na czym polega praca "busiarza"?
Na tym samym, czego każdego kierowcy, transportującego towar z punktu
Z okazji tego, że się nudzę w trasie postanowiłem napisać poradnik jak zacząć pracę jako "busiarz" na międzynarodówce + kilka uwag ode mnie i być może pro tipów, których nauczyłem się przez około 3 lata pracy w transporcie, nie tylko za kierownicą, ale też i za biurkiem.
Na czym polega praca "busiarza"?
Na tym samym, czego każdego kierowcy, transportującego towar z punktu
źródło: temp_file8223531401227178864
Pobierz

#devops
#devopsiarz
#linux
#bash
#shell
Jak u siebie w robocie macie sposoby na przyspieszanie wykonywania niektórych procesów np. update paczek
myślałem żeby np za dnia puszczać yum makecache co powinno zredukować trochę czas wykonywania instalacji, czytałem także że można stuningować ssh
https://www.cyberciti.biz/faq/linux-unix-reuse-openssh-connection/
aby szybciej wykonywało komendy, w planach mam także zobaczyć i przetestować czy tam gdzie się da TCP na UDP. Co można jeszcze spróbować zrobić?
W ostatniej pracy, w ktorej sam zarządzałem systemami operacyjnymi to nie robiłem update. Miałem całą maszynerię do budowania obrazów systemu, jak chciałem coś zmienić to przebudowywałem obraz i robiłem deployment polegający na tworzeniu nowych maszyn wirtualnych z nowymi obrazami i usuwaniem starych.
Tak zupełnie na marginesie, to czemu chcesz to przyśpieszyć? Masz zrównoleglone wykonywanie tasków
@yggdrasil: w sensie packer + vagrant? czy coś innego?
musze tego packera zobaczyć
6-8h po 8h pracy zaczyna być męczące, choć czasem sie człowiek nauczy jak rozwiązać jakies problemy z repo czy jakieś smaczki wyłapać jak klaster dostaje w łeb przy 100% ale idzie czasem umrzeć...
Teraz zima i covid ale jak otworzą knajpy i dyskoteki to
- Rób częściej :) Sekurity się ucieszy i zajmie to duzo mniej czasu
- ściagaj paczki wcześniej, chyba każde distro pozwala na samo pobranie paczek bez instalacji
- paczki nie wymagające restartów serwisów i małe rób wcześniej, kiedyś debianowe umożliwiałty to z automatu nie wiem jak rpmy
@shabangbinbash: mamy satke muszę poczytać.
@shabangbinbash: ansible na razie odpada ale z tym rebootem to myślałem przezniego w przyszłosci bo czasem się lubi HPSA zbugować i przy większej ilości 100+ serverów na raz lubi oszukać pare sztuk. I trzeba co pewien czas czeka puszczać na wszystkie czy uptime jest
No i yumdownloaderem ściagnąć paczki na maszyny przed patchowaniem, do tego postawić repo w lokalnej sieci (albo przez RH Satellite lub Foreman, lub reposync i wystawić po http).