Wpis z mikrobloga

Dlaczego w Polakach jest tyle zawiści jak widzą że ktoś ma od nich lepsze auto?

Na zachodzie np. w #uk czy #niemcy jeżeli ktoś kupi sobie fajne auto to nie ma jakiejś zazdrości, czy zawiści o sąsiada że mu się dobrze powodzi - a w Polsce, w Polsce jak w lesie

Czy wynika to z lat komunizmu? Może z biedy mentalnej i tego że dla wielu polaków auto to w ich mniemaniu dalej dobro luksusowe?

#kiciochpyta #pytanie #bekazpodludzi #emigracja #polska #swiat #samochody #motoryzacja #psychologia
Atreyu - Dlaczego w Polakach jest tyle zawiści jak widzą że ktoś ma od nich lepsze au...

źródło: comment_16090239857qlmfJ6b9MmbhdDH3LDLKh.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
@Atreyu: dziś się właśnie nad tym zastanawiałem ale pod innym kątem - komunikacji publicznej. Gdy zaczęto ciąć połączenia kolejowe i autobusowe ze względu na o wiele niższą frekwencję niż przedtem bo samochód stały się dobrem powszechnym a nie luksusowym i można go kupić za nieduże pieniądze.
I jak najbardziej - dalej jest ta mentalność w polakach - a bo ma auto, bo lepsze niż moje, nakrad pewnie złodziej. Już kilka
  • Odpowiedz
na jakies dzielnicy z beneficiarzami

@Voltix: nie no, patole są wszędzie na całym świecie od Moskwy po ciemniejsze dzielnice Detroit, ja nie piszę o ludziach którzy za flaszkę ukradną ci rower z podwórka, tylko o normalnym społeczeństwie

Tacy typowi Anglicy mieszkający we własnych domach (często z dwoma autami na podjeździe) w głębokim poważaniu mają co ma sąsiad za płotem, no chyba że to jakiś Mustang czy RS to się sami
  • Odpowiedz
@Atreyu: bo ludzie myślą że jak ktoś ma dwa i więcej aut to od razu nakradł albo uj wie jakiej kasy nie ma XD no i część zżera sama myśl o tym że ktoś ma auto za własną kasę a nie na kredyt czy w leasingu XD

• Odpowiedz
@Atreyu: kazdy ma jakies inne piorytety. Ja w samochodzie spedzam maksymalnie 30min dziennie wiec moje pieniadze wole wydac na zone, dom, wakacje, hobby. Niz na lepsze auto.
Sa ludzie ktorzy potrafia wziasc kredyt zeby miec lepszy samochud. I to tez jest ok, nikogo nie powinno obchodzic kto co robi ze swoimi pieniedzmi.
  • Odpowiedz
kazdy ma jakies inne piorytety

@mielonkazdzika: no ok, ja wiem że są ludzie którzy też np. jeździć nie lubią, ogólnie motoryzacja ich nie kręci, do pracy jeżdżą rowerem i tak dalej

Natomiast myślę że takie osoby mają kompletnie wywalone na auta innych, zamiast zazdrościć czy rysować lakiery
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Atreyu: Osobiście nie spotkałem się z opisywanym zjawiskiem. Nikt przy mnie nie podchodził w opisywany przez Ciebie sposób do czyjegoś samochodu lub domu. Jedyne sytuacje z zarysowanym autem o jakich wiem wynikały z czyjegoś parkowania lub braku umiejętności w parkowaniu osób trzecich. Dużo częściej widzę samochody z górnej półki parkujące w sposób urągający zdrowemu rozsądkowi lub normom współżycia społecznego. Może to w tym leży problem rysowania samochodu. Serio, samochody parkowane
  • Odpowiedz
@Atreyu: @Zjem_Ci_nos: @giorgioborgio: @SonyKrokiet: @mielonkazdzika: @SpalaczBenzyny: @kajak98: @Bertoos: Na łódce płynie Szwed, Niemiec i Polak. Nagle złowili złotą rybkę. Rybka natychmiast mówi: wypuście mnie a spełnię życzenie każdego z was i jesteśmy kwita, mówcie jakie!
Szwed na to myśli głośno: ja mam Volvo, sąsiad ma Volvo, niech i kolejny sąsiad też ma Volvo!
Rybka: zrobione!
Niemiec: Hmmm mam Porsche Panamerę, niech sąsiad ma 911.
Rybka:
  • Odpowiedz
@Zjem_Ci_nos: kiedyś jakaś męda na zamkniętym parkingu wycieraczki niszczyła w nowym samochodzie, AC pokrywało straty, no ale ile można - teraz się przesiadłem na samochód biedniejszy niż reszta sąsiadów i problem... przeniósł się na inne, najlepsze na tym parkingu auto (swoją drogą to żółtego Arteona to gratuluję, po dwakroć, no ale jak ktoś lubi żółty, to co mi do tego).

PS. W robocie mam typa, który wprost skomentował mnie na
  • Odpowiedz