Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Jak to jest z tą mityczną jakością narzędzi #knipex? Mam kilka z nich i owszem kombinerki czy obcinaczki są świetne jeśli porównamy je do marketówek Topexa czy Biedramade. Ale dzisiaj musiałem kupić nowe (izolowane) i skusiłem się na Magnusona z #castorama (zapewne nowy Macalister).

I powiem ze porównując je z 03 02 180 nie widzę kosmicznej przewagi (cięcie przewodu, kartki papieru, chwyt). Za to w portfelu 2x więcej monet.

O ile rozumiem zaciskarki czy noże (ten monterski ze stopka na ostrzu to zarówno energotytan i toya są kiepskie, knipex to inna liga) o tyle mam wrażenie że za typowe, ręczne nie ma sensu dopłacać do Made in Germany :)

#elektryka #elektryk #pytanie #narzedzia
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hiperchimera:
zawsze jest sens, choćby dlatego że knipex jest drogi ze względu na jakość samej stali, nie dość że później zacznie się szczerbić, to duuużo później zacznie się brudzić i rdzewieć

,
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Wenom01: spłaszcza drut i linkę , jak każde cążki :) jeśli chcesz żeby nie deformowało to kup nożyce do przewodów, budżetowe Magnusony VDE za 40zł (jakość = cenie, ale tną zdecydowanie lepiej niż cążki) albo KNIPEX 95 05 165, jeśli ma być VDE to też masz (uprzedzam tanio nie będzie) wersję oznaczoną 95 16 165
  • Odpowiedz
odnośnie Knipexa myślę że poza dobra stalą HRC mamy teze w cenie robotę Karla czy Michaela :)

@hiperchimera: Też. Oprócz tego masz w cenie certyfikację DIN, TUV czy inne. A najważniejsze, z pkt widzenia profesjonalnego użytkowania narzędzi, że masz powtarzalność produkcji. Te narzędzia robi cały czas jedna fabryka, tymi samymi maszynami, z takich samych materiałów. Podczas gdy w chińczykach, nie wiesz, czy przy następnym "rzucie", importer dostawcy nie zmienił, bo
  • Odpowiedz
o tyle mam wrażenie że za typowe, ręczne nie ma sensu dopłacać do Made in Germany :)

@hiperchimera:

Jak nie tniesz twardego stalowego drutu "fortepianowego", to masz rację.
Ale jak zdarza się taki drut upierdzielić, to opłaca się zapłacić
  • Odpowiedz