Wpis z mikrobloga

Co trzeba umieć żeby dostać robotę jako DevOps? Pracuję obecnie jako tester automatyzujący (Java + Selenium) i zastanawiam się nad kierunkiem rozwoju. Porobiłbym sobie jakieś kursy po godzinach. Możecie coś polecić w ww kierunku?

+ możecie polecić jakieś kursy (mogą być płatne np. na Udemy):
- z rest assured (od strony automatów)?
- chyba warto by było ogarnąć dockera? tu też moglibyście polecić jakiś kurs?

#testowanieoprogramowania #devops #programowanie #it #pytanie #pracbaza #rozwojosobisty
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@spejseks: @Koliat: Przejrzałem oferty. Tam są całe litanie wymagań. Z doświadczenia wiem że wystarczy spełnić 20% z nich żeby dostać robotę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dlatego pytam co jest takim must have. I prośba o polecenie kursów itp. bo nie chce się naciąć na jakiegoś hindusa.
  • Odpowiedz
@Quis: DevOPS - w każdej firmie inne wymagania i inna specyfikacja tego stanowiska ( ͡° ͜ʖ ͡°) To pojęcie zastąpiło Specjalistę/Konsultanta ds. technicznych bo się dużo lepiej kojarzy. Zagrywka czysto PRowa.
  • Odpowiedz
@Quis:

Mam coś lepszego niż materaił. Spróbuj sam stworzyć CI/CD z Java Springiem ( najprostyszy mikrosewis ktory ma /actuator ), tak żeby było wersjoniwanie kodu,logika na branche,testy,budowanie i deployment na kubernetesa. Potem dorzuc drugi mikroserwis tak zeby z nim gadał, jakies skalowanie, monitoringi, chaos engineering. Nastepnie to samo na jakims cloudzie. Jak Ci się to uda to możesz spróbować opisać kodem ( np w terraformie) infrę w cloudzie. Imo to
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Quis: jeżeli chodzi o Linuxa to tylko certy z redhata są rozpoznawalne, ewentualnie do poszerzenia wiedzy sylabus z Linux foundation.
Sieci CCNA, network+

W certach z redhata jest także teraz docker/podman chyba sam docker oferuje także ścieżkę certyfikacyjną
  • Odpowiedz
@Quis: kodekloud - kursy Docker i Kubernetes dają radę - przygotowałem się w oparciu o nie na luzie do CKAD. Mają też inne kursy - Ansible, Chef, Puppet i coś tak jeszcze. Wszystko z częścią praktyczna na Katacoda.

Do poćwiczenia mają też KodekloudEngineer - to akurat za darmo - co dwa dni przypisują jakiś taka do zrobienia - początkowo jakieś proste zadania sys admin, potem stawianie baz danych, konfiguracja nginx
  • Odpowiedz