Wpis z mikrobloga

Komputer mi sie restartuje w losowych momentach.
Bez żadnych BSODów itd, miesiąc temu formatowany więc to nie pomoże.
Stawiam na problem z HDD lub zasilaczem
HDD Western Digital Caviar Blue 3 letni
Zasilacz Chieftec Gpa-500s8 (80+) 500w 8 letni

w jaki sposób sprawdzić co jest przyczyną i co należy wymienić aby działał ? W załączniku przesyłam smart dysku.

#pcmasterrace
#komputery
p.....r - Komputer mi sie restartuje w losowych momentach.
Bez żadnych BSODów itd, m...

źródło: comment_1608064940WZEJbEuxClE6O57U8tWlIC.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hocuspocus: temperatury procka pod stresem są daleko od wartości krytycznych, poza tym komputer wyłacza się również gdy procek nie ma dużego zużycia. Grafika w stresie też ma jeszcze z 10 stopni zapasu. Pc wyłacza się również gdy nie jest pod obciązeniem. Po restarcie wskazuje na test jednej partycji - stąd podejrzenie dysku.
  • Odpowiedz
@kmovsky:w logach systemowych mam np coś takiego "Poprzednie zamknięcie systemu przy 11:10:40 na ‎15.‎12.‎2020 było nieoczekiwane." a o tej porze nie mam żadnych wpisów. Więc to chyba zasilacz
  • Odpowiedz
@pokeminatour: pomogłoby gdybyś podał cały konfig. To prawie na pewno nie dysk bo wtedy komputer 'zamyśla się' nad jednym konkretnym zadaniem a już otwarte programy jeszcze trochę chcą działać.

Bardziej obstawiam zasilacz albo niestabilne oc jak masz. Na Ryzenie komputer potrafi się wyłączyć/zrestartować bez blue screena. Na Intelu w rzadkich przypadkach zresztą też.

Dużo by rozjaśniło jakbyś pobrał i odpalił hwinfo64 i śledził ostatnią pozycję - błędy WHEA, jeżeli w
  • Odpowiedz
@pokeminatour: widziałem ostatnio post na reddicie, w którym gość opisywał podobna sytuacje i przyczyną była stykającą się bezpośrednio z obudową płyta główna co powodowało spięcia. Miał ją krzywa przykręcona czy coś w ten deseń
  • Odpowiedz