Wpis z mikrobloga

Witam,

Od razu przejdę do rzeczy. Posiadam sieć VPN L2TP IPSec w siedzibie firmy.

Główny router dostępowy - Asus RT-AX56U łączy się z operatorem metodą PPPoE (login/hasło).
Nad nim jest Router Dasan H660GM przestawiony w tryb Bridge.
Dostawca Internetu niczego nie blokuje, poniżej przeczytacie, że telefon, który łączy się z Routerem przez WIFI łączyć się z siecią VPN normalnie.

Za pośrednictwem WIFI z Asus RT-AX56U z mojego domu, mogę połączyć się do VPN jedynie przez Iphone 8 (iOS 14) / to znaczy, że jedynie przez to urządzenie mogę ustanowić połączenie.

Urządzenie podłączone do Routera Asus RT-AX56U przez Kabel LAN, czyli mój komputer z Windows 10 nie może połączyć się do sieci VPN. [b]1) Komunikat:[/b] A Connection To The Remote Computer Could Not Be Established.

Komputery, które są podłączone do sieci WIFI/Kabel LAN Asus RT-AX56U z Windows 10 / Ubuntu 20.10 też nie mogą uzyskać połączenia przez WIFI
i Komunikat) [/i]

I na koniec najlepsze:

Jeżeli podłączę Hotspota z Iphone do PC po kablu USB wszystko działa i mój komputer łączy się prawidłowo z siecią VPN L2TP IPSec.
Jeżeli próbuję podłączyć się do VPN z sieci komórkowej LTE Orange z Iphone 8 otrzymuję błąd połączenia.

Inne sieci WIFI:
Telefon Iphone8 w innej lokalizacji połączony przez WIFI - połączenie z VPN działa.
Jeżeli próbuję podłączyć się do VPN z sieci komórkowej LTE Orange z innej gminy z Iphone 8 otrzymuję prawidłowe połączenie.

Błagam o pomoc,
Jak mogę ustanawiać połączenie przez VPN normalnie z mojego komputera.

Wartość w rejestrze dodana: HKEYLOCALMACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\PolicyAgent ustawiona na 2 HEX

Tak, to co opisałem, to nie żart, to się dzieje naprawdę :(

#informatyka #siecikomputerowe #internet #asus #ftth #wykop
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach