Wpis z mikrobloga

a tu jest najważniejsze w c++ żeby przyszedł leniwy stażysta i to zrozumiał bardzo szybko.

@JakTamCoTam: bo jak wiemy, Bjarne i reszta ekipy, projektując język i wszystkie kolejne jego standardy na pierwszym miejscu stawiają dobro stażystów ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• Odpowiedz
@enceladus71: mówię o realnej pracy w Polsce na stanowisku c++ kiedy nie jesteś seniorem. W większości to utrzymaniówka z systemami po wiele milionów linii pamiętającymi jeszcze SLD u władzy. W takich miejscach dobrzy specjaliści, którzy się ciągle doskonalają nie będą pracować a ktoś to musi utrzymywać, więc zatrudnia się juniorów, osoby z myślą o emeryturze, albo czasem jakiegoś regulara. Większość pracy to głównie debbugowanie tygodniami i dodawanie jednego ifa, żeby
  • Odpowiedz
mówię o realnej pracy w Polsce na stanowisku c++ kiedy nie jesteś seniorem

@JakTamCoTam: jak jesteś seniorem to wcale nie jest lepiej ( ͡° ͜ʖ ͡°) wiem, przerabiałem trochę różnych aplikacji pochodzących z różnych krajów (w tym Francja, UK, Szwecja, Norwegia, USA, obecnie Rosja). I powiem Ci, że w tych starych systemach sięgających lat 80 i 90 najlepsze kawałki kodu napisali właśnie nasi, jak projekt trafił do PL. Za to
  • Odpowiedz
@Passer93: Jeszcze nie ogarniam dobrze Generyków i Traitów zadobrze.
Na pewno nie na takim poziomie, jakim umiem szablony w C++, mimo że są sporo trudniejsze.
W Ruście niby jest const, ale nie daje takich możliwości jak constexpr i czy consteval.
A pisząc z Borrow Checkerem nauczyłem się i w C++ pisać ładniejszy kod :-D
  • Odpowiedz
@lionbest: No i jeszcze nie mozna generykow parametryzowac w oparciu o stałe, co jest srednie, ale prace nad tym trwaja. Sam ledwie podstawy z Rusta umiem i bardzo doceniam cargo w porownaniu z cmakiem xD
  • Odpowiedz
@Passer93: W ogóle nie można generyków parametryzować, muszą mieć konkretny zbiór Traitów.
A cargo jest faktycznie tym, czego C++ nigdy nie miał i patrząc po rozwoju conanna czy vpkg nigdy mieć nie będzie.
  • Odpowiedz