Wpis z mikrobloga

#anime #animedyskusja

https://myanimelist.net/anime/306/Abenobashi_Mahou%E2%98%86Shoutengai

MagicalShopping Arcade Abenobashi

Arumi i Satoshi to dwójka dzieciaków, których rodziny prowadzą swoje małe interesy w podupadającym pasażu handlowym, przeznaczonym do wyburzenia. Humory są kiepskie - kolejne sklepy się zamykają, a Arumi wkrótce wyprowadza się z rodzicami na drugi koniec Japonii. Nasza dwójka bohaterów spędzając ostatnie chwilę razem natrafia na pewną tajemnicę, której próba rozwiązania ma bardzo nieoczekiwane konsekwencje.

Tytuł swoim konceptem bardzo zbliżony do Excel Saga. Oglądamy w tym wypadku parodię przeróżnych tematów oraz gatunków filmowych/serialowych. Każdy odcinek działa na zasadzie schematu - bohaterowie i pasaż przenoszą się do innego świata. Raz jest to gra RPG, raz świat SCI-FI, a jeszcze innym razem prehistoria czy gangsterka. A mieszkańcami tych światów są osoby związane z pasażem, obsadzane za każdym razem w co raz to innych rolach. Takie Sliders the Anime.

Różni się za to rodzaj humoru. Tam gdzie w Excel był absurdalny, totalnie zryty humor ocierający się o Monty Pythona, tutaj jest bardziej szczeniacko i geekowo, a przede wszystkim ecchi. Mnóstwo, mnóstwo odniesień do pop kultury, innych anime itp. O ile ogólnie jest całkiem śmiesznie, to czasami trafiają się nie tyle pojedyncze żarty, co całe fragmenty, a nawet wręcz odcinki, suche jak pieprz. Ten o sztukach walki wynudził mnie straszliwie, a ten o amerykańskich filmach rozbawił mnie do łez. W sumie to dla tego jednego odcinka warto to obejrzeć.

Mam mieszane odczucia co do tej serii - nie było źle, ale straszna huśtawka. Raz seria naprawdę śmiesznych gagów, raz seria okrutnego krindżu. Co nie znaczy, że odradzam - a nuż zatrybi. Trzeba mieć tylko świadomość, że jest to tytuł bardzo specyficzny i ten humor nie każdemu podejdzie. Poniższe AMV i jego forma oraz klimat bardzo dobrze obrazuje czego można się spodziewać.
kinasato - #anime #animedyskusja

https://myanimelist.net/anime/306/Abenobashi_Maho...
  • 2