Wpis z mikrobloga

Od 2 lat jestem w posiadaniu Endera 3, drukarki używam głównie w celach zarobkowych ale nie są to kosmiczne wartości, dlatego też te pytanie.
Do tej pory jakość wydruku była w miarę wystarczająca ale cały czas myślę nad podniesieniem lvl, jakiś czas temu zastanawiałem się nad zakupem prusy i3 mk3s, aczkolwiek po przeanalizowaniu konstrukcji tej drukarki i faktu jej ceny zastanawiam się czy jestem w stanie wprowadzić jakiś zmiany w Enderze aby zrównać jej jakość chociażby z mk3s - czy to raczej nie możliwe? Generalnie nie skąpie na nową drukarkę, ale nie lubie też wyrzucać kasy w błoto jeśli mógłbym uzyskać taki sam efekt wymieniając np. głowice na e3d v6.

Modyfikacje do tej pory:
- ekstruder cały z aluminium,
- złączki ptfe wymienione na bezluzowe, rurka teflonowa trianglelabs,
- usztywnienie stołu i montaż bl-touch,
- wymiana wentylatorów, podłączenie zasilania płyty na stałe,
- wgrany marlin,

Zastanawiam się nad wymianą płyty na jakąś inną, lecz czy zyskam nią coś poza głośnością druku?
Czy wymiana głowicy na e3d v6 da jakieś efekty w postaci lepszej jakości wydruków?

Mogę wymienić coś jeszcze, co wpłynie na jakość druku czy nie wycisne już nic więcej z tej drukarki i kupić pruse ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#druk3d #ender3 #drukarki3d #prusa
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@siepan: albo w sumie... głównie drobne elementy związane z motoryzacją, które lubią się łamać i nie idzie ich kupić w serwisie tylko musisz kupić cały element. pomyśl sobie ile razy pękł ci przy aucie jakiś duperel i nie szło go kupić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
jakiś czas temu zastanawiałem się nad zakupem prusy i3 mk3s, aczkolwiek po przeanalizowaniu konstrukcji tej drukarki i faktu jej ceny zastanawiam się czy jestem w stanie wprowadzić jakiś zmiany w Enderze aby zrównać jej jakość chociażby z mk3s - czy to raczej nie możliwe?

@davidsondv:

Duza kwestia ceny MK3S (juz teraz +) to rzeczy, ktore wplywaja na wygode uzywania drukarki - to jest cichosc, lepsze wykrywanie zanikow napiecia, stol magnetyczny,
  • Odpowiedz
albo w sumie... głównie drobne elementy związane z motoryzacją

@davidsondv: yoo na tym trochę wpaść potrafi szczególnie jak się polata po forach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A co do samego endera da się go poprawić, da się do poprawić też do poziomu przewyższającego prusę ale nie wiem jak z kosztami wtedy będzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tutaj chyba najlepiej przerobiony ender w
  • Odpowiedz