Właśnie doszedł do mnie Ryzen 7 2700x. No i na najnowszym biosie płyty głównej b450 Gaming MAX plus wartość vcore dochodzi do 1,47v! Nic nie robie, ustawienia standardowe i aż tyle? Na zagranicznych forach m.in Amd sam admin pisał, że to normalka i sie nie martwić. Ktoś z was ma podobny procesor od dłużego czasu i jest w stanie potwierdzić, że to normalne że aż tyle c--j bierze? Do tego na MSI A-XMP drugiej opcji gdzie ram ma chodzić na 3200mhz procesor potrafi chodzićdo 4,3GHZ. Co do c---a? Nie chce go podkręcać, chce żeby działał na stocku tylko ram, żeby działał na 3200mhz. Skąd te skoki do 4,3ghz?!
@Metzger3: dla zen2 to normalne. dla starszych nie wiem, nie miałem i nie interesowałem się. podobno z tego co piszą to normalne napięcie przy niskich obciążeniach i dla starszych.
@Metzger3: Ogólnie taka jest charakterystyka serii Zen. Dynamiczny boost mhz i woltażu po to, by jak najszybciej zakończyć takie proste zadania jak właśnie otwarcie programu, YT etc. Potem szybki calm down do minimalnych wartości.
Wiem że u procków Zen2 można to załagodzić odpowiednim planem zasilania, nie wiem jak w przypadku 2700X
@Metzger3: Poczytaj o tym jak ryzeny ustawiają same napięcia bo niepotrzebnie się rzucasz. Przy małym obciążeniu albo braku masz wysokie napięcie. Jak tylko coś odpalisz jakiegoś benchmarka czy grę to zużycie procka wzrośnie a napięcie spadnie. A to dlatego żeby procesor był gotowy do działania.
@Metzger3: Zaktualizuj BIOS na początek. Na moim R5 3600 miałem tak samo, zaktualizowałem BIOS i napięcia się trochę uspokoiły do tego sam zrobiłem undervolting i obecnie procesor hula na 6x 4.2GHz na napięciu 1.1v.
Właśnie doszedł do mnie Ryzen 7 2700x. No i na najnowszym biosie płyty głównej b450 Gaming MAX plus wartość vcore dochodzi do 1,47v! Nic nie robie, ustawienia standardowe i aż tyle? Na zagranicznych forach m.in Amd sam admin pisał, że to normalka i sie nie martwić. Ktoś z was ma podobny procesor od dłużego czasu i jest w stanie potwierdzić, że to normalne że aż tyle c--j bierze? Do tego na MSI A-XMP drugiej opcji gdzie ram ma chodzić na 3200mhz procesor potrafi chodzićdo 4,3GHZ. Co do c---a? Nie chce go podkręcać, chce żeby działał na stocku tylko ram, żeby działał na 3200mhz. Skąd te skoki do 4,3ghz?!
@Metzger3: 4.3Ghz to stockowe zegary dla 2700x przy jednowątkowym obciążeniu
źródło: comment_1606595009YZB9FXfDzXNMXtBpO2Zrnn.jpg
PobierzWiem że u procków Zen2 można to załagodzić odpowiednim planem zasilania, nie wiem jak w przypadku 2700X