Wpis z mikrobloga

Jestem wolnościowcem i wolnorynkowcem, głosowałem nawet na Bosaka ale uważam, że rynek mieszkaniowy powinien być w polsce mocniej uregulowany.

Wolny rynek mamy dopiero od 30 lat - wcześniej w PRL ludzie dostawali mieszkania prawie za darmo a teraz te wszystkie Janusze, Janiny, Krzysztofy i Ewy żerują na młodszym pokoleniu windują ceny tych lokali oraz sprzedają je za astronomiczne kwoty a my jeszcze musimy z---------ć na ich emerytury.
I jeszcze oni się z nas śmieją że hehe jak to nie masz własnego mieszkania w wieku 30 lat? Jak ja miałem tyle lat co ty to miałem 70m2 w bloku obok huty hehe i nowego Poloneza.

Dlatego powinno się wprowadzić następujące regulacje:
- Zakaz kupowania mieszkań w celach inwestycyjnych
- Zakaz flippowania
- Przymusowy skup mieszkań od pociotków PRL po cenie jaką oni zapłacili w równowartości w USD z tamtych czasów
- Mieszkanie prawem nie towarem - rząd powinien dopłacać młodym ludziom do kupna mieszkań
- Koniec z lichwą - tanie kredyty mieszkaniowe dostępne dla każdego - obecnie ludzie płacą więcej za wynajem niż płaciliby za rate kredytu bo nie mają tzw "zdolnosci kredytowej"

Przepisy te powinny być akrtywne przez 50 lat od czasów zakończenia komunizmu.

#bekazlewactwa #nieruchomosci #mieszkaniedeweloperskie #kupnomieszkania #konfederacja #kredythipoteczny #kredyt #warszawa #krakow
S.....b - Jestem wolnościowcem i wolnorynkowcem, głosowałem nawet na Bosaka ale uważa...

źródło: comment_1606475131mkqLi2kGHWbZGT3E9b9AMj.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

- Zakaz kupowania mieszkań w celach inwestycyjnych

Ludzie których stać tylko na wynajem będą wdzięczni.

- Zakaz flippowania

Zmniejszona płynność na rynku zniechęci developerów do podejmowania inwestycji.

-
  • Odpowiedz
@Scaab: Twój post, to przede wszystkim skutek braku realnej wolności gospodarczej oraz drukowania pieniędzy, powstaje sytuacja, gdzie ludzi na coś nie stać, więc sami żądają większych regulacji, to zły kierunek.
  • Odpowiedz
@Scaab: Za darmo. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Widać, że nic nie wiesz o komunie. Mój dziadek z babcią dostali mieszkanie po 10 latach oszczędzania i dostali w gratisie pożyczkę z oprocentowaniem jak się później okazało nie do spłaty. W Polsce jest jeszcze wiele takich mieszkań na których ciążą hipoteki do spłaty.
  • Odpowiedz
@Scaab: Wiesz jak zrobić żeby młodzi mieli jeszcze mniej i trzeba było ich uzależnić od państwa właśnie takimi programami jak sugerujesz? Utrzymać kwotę wolną jak jest, utrzymać te podatki (pit, vat), zwiększyć inflacje przez dodruk pieniądza czy skupywanie długu czy tam niskie stopy. Efekt? Ludzie bez kapitału. Voila.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Scaab: żeby wynajem był niższy, wystarczyłoby wprowadzić prawo, gdzie wynajmujący może sprawdzić historię kredytową przyszłego najemcy (jak banki), a w razie zakończenia umowy najmu, gdy najemca nie chce sie wyprowadzić, można go eksmitować na bruk. Od razu kaucje byłyby niższe, a i nie byłoby strachu wynająć komuś za niższą cenę. Jak ja dałem mieszkanie do wynajmu za 500 zł to sama patola się zgłaszała. Podniosłem do 1000 zł i już
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Scaab: a wystarczy ze bombelek dostanie od panstwa na 5 urodziny 100k zł i juz mlode malzenstwo moze wziąć korzystny kredyt bo maja wklad wlasny, tzw single by byly ruchane przez landlordow na wynajmie a normalni ludzie wystarczyloby zeby wzieli ślub koscielny i splodzili dziecko
  • Odpowiedz