Aktywne Wpisy

Defined +88
Jaaapierdziele, niech on to zrobi, wiecie jakie będzie eldorado na rynku w Polsce (i Rumunii, Białorusi, Ukrainie) z tego powodu? xDD COVID 2.0, albo i nawet lepiej. #programowanie #programista15k
źródło: Zrzut ekranu 2025-09-06 000210
Pobierz
annlupin +12
pytanie mam co teraz obcy czy predator

Witajcie, mam takie pytanie. Od razu piszę, że ja się nie znam na tych nauczycielskich sprawach, jak zostać nauczycielem, dlatego zadaję pytanie.
Mianowicie czy możliwa jest taka sytuacja, że ktoś skończy jakiś humanistyczny kierunek, typu język polski, historia, geografia (choć geografia nie jest do końca humanistyczna, ale mniejsza o to). No i uczy w szkole tego języka polskiego, historii czy geografii. Ale potem chce mieć jeszcze uprawnienia na nauczyciela fizyki. I robi sobie tylko takie roczne czy dwuletnie studia podyplomowe z fizyki i może potem też nauczać fizyki w szkole??? Czy to jest możliwe?
Pytam ponieważ jestem w pewnej grupie na "twarzoksiążce" dla nauczycieli fizyki. I co mnie szokuje to niektórzy z tych "nauczycieli fizyki" nie znają kompletnie podstaw fizyki. Przykładowo nie wiedzą o tym, że ładunki jednoimienne się odpychają, a ładunki różnoimienne się przyciągają. Wklejają na grupę jakieś naprawdę banalne zadania z fizyki i proszą o rozwiązanie oraz o wytłumaczenie, bo sami tego nie rozumieją i nie wiedzą jak to wytłumaczyć uczniom.
Sam ukończyłem fizykę i wiem, że ukończenie studiów z fizyki przez takie osoby byłoby niemożliwe, odpadłyby na pierwszej, maksymalnie drugiej sesji. Jak to więc możliwe, że ktoś kto nie zna podstaw fizyki, uczy w szkole fizyki? Jedyne wytłumaczenie dla mnie to jakieś studia podyplomowe z fizyki, dla osoby co ukończyła jakiś humanistyczny kierunek. Z fizyki jest kompletnym głąbem, ale robi uprawnienia na tych studiach po dyplomie np. z historii i dzięki temu może też nauczać fizyki.
Czy takie coś jest możliwe? A jeśli tak czy to nie jest chore?
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5fbd02d563ef59000b67bfc3
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
Przekaż darowiznę