Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Jestem devopsem z 6 letnim stażem. Czuje sie wypalony. Kasa w korpo slaba (lewo udalo sie 10k przekroczyc na UOP)
Stack ktorego uzywamy obrzydza mi prace (python 2.7; trójki nie bo mamy za duzo skryptow, nie ma kiedy zmigrowac). Proba uzycia czegos nowego trwa okolo roku od zaplanowania (taki mamy z-----y backlog).
Do tego dochodzi malostkowy mikromanagment.
Jak sie z tego wyrwac, jak nie moge patrzec na komputer po pracy?
Stack to python, ansible, openstack, czasem troszke dockera. + umiejetnosc sklejenia tego w jakis konkretny CI/CD.
Od 2 lat tez na 20% cisne bycie scrum masterem dla swojego zepolu, bo myslalem naiwnie ze bede w stanie cos zmienic.
Jak patrze na inne oferty w widelkach 10-15k to przeraza mnie ze malo z tego wiem. A długo tutaj nie wytrzymam.
Poradźcie jak z tego wybrnąć?

#devops #programowanie #korpo #programista15k

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5fbc1a6563ef59000b67be32
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania

Kocham te posty Mirków, koniecznie anonimowych z treścią mniej więcej:

"Jestem załamany, zarabiam ledwo 10 tysięcy, a gdzie tu myśleć o mieszkaniu, rodzinie... nie mam już sił do tej pracy..."

I już mam w głowie obraz takiego opa zapuszczonego grubaska, przegrywa zarabiajacego 2k na zleceniu który chociaż chwilę chcę poczuć się lepiej... Tylko po co Wy to robicie ?( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@alerek2222: nie rozumisz ( ͡° ͜ʖ ͡°) człowiek w IT musi się rozwijać. Ja w ciągu 5 miesięcy w nowej pracy uderzyłem głową w sufit. I co z tego, że mam 15k na UOP, skoro siedzę i już na siłę wymyślam co by tu zrobić żeby nie ziewać.
  • Odpowiedz
@krul_muzynof: wnioski są takie, że nie tylko liczą się w życiu pieniądze (tadam!). Ale rozwijać się można na wielu różnych płaszczyznach, można tworzyć coś z niczego np. po godzinach. Jak człowiek ma jaja to rzuca pracę i szuka nowej, jak nie ma (jak ja), to zabiera się za 10 srok za ogon. Oba sposoby mogą być równie skuteczne.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Generalnie nie ma chyba sensu mowic co powinienes, ale koniecznym warunkiem do zmiany pracy jest zaczniecie nauki nad nowymi rzeczami bo zostales w tyle. Zrob przyzwoite cv i umawiaj rozmowy, wszystkie pytania zapisuj i przerabiaj jesli czegos nie umiesz. No i jeszcze przyda ci sie pokora, bo to ze siedziales gdzies 6 lat nie robi z ciebie idealnego kandydata
  • Odpowiedz
@krul_muzynof: no właśnie, co rozumieć? Bo wymienił tak mało że widać robił wyłącznie dla obecnej firmy. Słowo programować mi do devopsa średnio pasuje, może umie proste skrypty w pythonie ale nie nadużywajmy terminów. Znam devopsów/adminów z dużo mniejszym stażem potrafiącym to co wymieniono + zabbixy, haproxy itd
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: to zmień robotę i celuj w te same zarobki ale gódź się też na nieco niższe w perspektywicznej firmie, gdzie będziesz mógł używać nowoczesnych narzędzi i się rozwijać. Nie wiem czy jest sens uczyć się teraz na przypał, imo jak poradziłeś sobie tyle lat w swojej firmie to w każdej innej sobie poradzisz więc po prostu bierz udział w rekrutacjach, wybadaj rynek
  • Odpowiedz
Brzmi jak praca w Nokii:P. Polecam urlop, zrobienie jakiegoś certyfikatu z AWSa lub kubernetesa i w świat z CVką
  • Odpowiedz