Wpis z mikrobloga

Jeździł ktoś tutaj w zimie na oponach BFG All Terrain KO2? Zastanawiam jak się spisują w zimie na śniegu/lodzie w stosunku do klasycznych zimówek szosowych. Widziałem w necie skrajnie odmienne opinie na ten temat.

#offroad #opony
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ToJaTwojMorderca: Tak, widziałem to porównanie - i ATki wypadły sporo słabiej - mieli właśnie BFG, ale starszy model. Z drugiej strony widziałem ostatnio sporo "laurek" w internetach dla tych opon jeśli chodzi o trakcję zimową - ale podchodzę z rezerwą do nich, właśnie ze względu na to co widziałem w testach terenwizji. Ciekawiło mnie po prostu czy ktoś śmigał na tych najnowszych zimą.
  • Odpowiedz
@GaiusBaltar: ja, ale śniegu nie było ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale ogólnie umarł mi reduktor w Jeepie i chwilowo mam sam tył. Na mokrym zamiata dupą jak głupi przy wyjeździe ze skrzyżowania więc zakładam, że na białym będzie źle (ale pewnie lepiej niż na letnich).
  • Odpowiedz
@rolfik_r1: Ile masz mocy w tym Jeepie? Patrolem z powalającymi 158 końmi raczej nie szaleję, choć parę razy też tył niespodziewanie próbował uciekać (i to jeszcze w lecie na zwykłych szosowych oponach).

Mam jeszcze zestaw zwykłych zimówek, więc chyba będę zmieniał w zależności od charakteru wyjazdu, na jaki go biorę.
  • Odpowiedz
@GaiusBaltar: ślizgają sie na śniegu ale tylko ubitym, na lodzie wręcz lecą. Miałem przed insa w Pajero oraz wcześniej w nissanie.
Z opon tego typu zima najlepiej jeździło mi się na yokohamie geolandar która miała świetną trakcję na przymrozonym asfalcie i dobrze szła w ubitym śniegu. Ale latem rzucalo dupą na mokrym.
Z homologacja zimowa są chyba yoko/toyo/insa/coopery
  • Odpowiedz
@wiaderkoo: miałem G12, opona nowa, w rozmiarze 33 cale, cyrk był już z zakładaniem i wywazaniem, ale jakoś to poszlo. Pojeździłem nieco, nagle w dwóch gumach ucieka powietrze plus robi się jajo jak pięść. Wulkanizator zdjął wszystkie koła, każde miało jakieś ale i wadę, szczęśliwie biegły orzekł że to nie z winy użytkownika, pieniądze zwrócone.
  • Odpowiedz