Wpis z mikrobloga

• 189
No to kontynuujemy z marką Stein. W cenie niewiele wyższej od kupy kryształu zalanego żywicą, bo za 11 300 zł, Stein oferuje wzmacniacz Amp 2 Stateline Signature Version. Według jednego ze sprzedawców, ta konstrukcja "może zaskoczyć wiele topowych konstrukcji dzięki swojej intensywności i sile ekspresji". No to zobaczmy, co stoi za tą ekspresją!
Ten wzmacniacz składa się z:
- Impulsowego zasilacza IBM. Tak, dosłownie - z laptopowego zasilacza z kondensatorami filtrującymi i sekcjami stabilizującymi.
- Znanego z samochodowych układów radiowych TDA1552Q o wspaniałym współczynniku THD równym 10% przy 20W mocy. Tak, 10%. Jak twierdzi Pan W.P, jest to układ -"Znany i lubiany w kręgach DIY". Ciekawe ile bannerów trzeba wykupić, żeby znany i lubiany audiofil tak napisał o Twoim produkcie. Chociaż tu muszę oddać panu W.P. sprawiedliwość, ponieważ między wieloma słodkimi słowami wplótł zdanie o tym, że Stein Stateline Signature nie radzi sobie z basem.
- Uniwersalnego pilota.

Powtórzę, 11 300 zł.
10% THD
Za taką kwotę można złożyć naprawdę nienajgorzej grające stereo. Ale po co, skoro można mieć wypchany marketingiem wzmacniacz o THD tak wysokim, że nawet dąb Bartek by się skręcił.

W bonusie reakcja ówczesnego dystrybutora marki na szkalowanie na elektrodzie.
NIE MA TO JAK PYTAĆ O POMIARY TAKIEGO AMPA XD

Zdjęcie oczywiście jumane z hajfideliti.
#audiovoodoo #tonskladowy
Roszp - No to kontynuujemy z marką Stein. W cenie niewiele wyższej od kupy kryształu ...

źródło: comment_1605770401teUlrbpOiJtn5WbsLv0R41.jpg

Pobierz
  • 54
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
@Roszp: kiedyś myślałem czy dałoby się zrobić po chamsku najgorsze g*wno właśnie z prefabrykatów i opchać pod magicznymi opisami za 5 k złotych ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jak widać da się i to dwa razy drożej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@FLAC tu to jeszcze wuj, jest sobie gostek na pewnym forum, który pcha ludziom wzmacniacze słuchawkowe za bodaj 5 koła. Bardzo ładna obudowa, fifarafa, poszedł z tym do high fidelity, pan Wojtek zdjął obudowę i się okazało, że to dosyć niechlujnie złożony zestaw elementow
Później ktoś z zagranicy w ogóle napisał o tym sprzęcie dłuższy post, okazało się bowiem, że owa osoba rozpoznała po zdjęciach kit wzmacniacza słuchawkowego z eBay za
  • Odpowiedz
@Roszp: a Total Harmonic Distortion nie zniekształci jeszcze bardziej fali dźwiękowej i nie zepsuje jej jakości? W energetyce wysokie THD sieci może mieć katastrofalne skutki, jak np. palenie odbiorników
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Eddycurrent otóż właśnie zniekształci, THD zależy od mocy wyjściowej i impedancji, tutaj mamy układ który przy 40w i 4 Ohm osiąga takie zniekształcenia, to już będzie słyszalnie przesterowany sygnał. Oczywiście w tej konstrukcji mogli ograniczyć moc układu, ale nie oszukujmy się - to jest układ projektowany do radia samochodowego, nie hifi. Jest wiele niedrogich układów, które raz że mierzą się lepiej, a dwa - brzmią lepiej. No, ale jeśli ktoś sprzedaje
  • Odpowiedz
niektórzy słuchają pozłacanych gałek a nie dźwięku ¯\_(ツ)_/¯ jak widać na rynku można wszystko opchnąć byleby ktoś znany to pochwalił. Nie ufasz własnym uszom, nie ufasz pomiarom, zaufaj redaktorkowi z audofilskiego czasopisma..
  • Odpowiedz
@malalon: wpisz na Ali ma9s2 lub poszukaj w sieci. Te chińskie mogą mieć gorszej jakości tranzystory czy kondensatory. Jestem elektronikiem ale już niepraktykujacym w zawodzie (nigdy nie myślałem, że będę niepraktykujący xD) i poradzę Ci to co ja teraz zrobiłem. Poprosiłem mojego kolegę, który hobbystycznie buduje wzmacniacze (najczęściej na postawie Rotela) i się na tym lepiej zna aby składając dla siebie, równolegle złożył dla mnie. Płytki już wytrawione. Wiem, że
  • Odpowiedz
@LimiL8: Dzięki, miałem dwóch kolegów, którzy amatorsko budowali wzmacniacze, niestety jeden zginął w Wietnamie, a drugi mnie zablokował na FB, dlatego pytam ;)

Popatrzę na te Rotele w takim razie. A jakieś niewielkie kolumny - masz pomysł na co patrzeć?
  • Odpowiedz
@malalon: Przykro mi. Nie jestem kompetentny. Ja czekam na swój wzmacniacz już ponad pół roku (hobbyści mają dużo czasu xD) ,a później poszukam kolumn. Są też fora audio ale skoro czytasz ten tag to nie dasz się naciągnąć i masz swój rozum abyś nie został audoivoodo.
  • Odpowiedz