Wpis z mikrobloga

Mirki takei głupie pytanie ale na pewno ktoś mi tu szybko wyjaśni. O ile rozumiem 2 prędkość kosmiczną jako tę granicę dla której lejek grawitacyjny jest za mały i odlatuje, to 1 prędkość kosmiczna jest dziwna bo wg wiki:

Pierwsza prędkość kosmiczna to najmniejsza prędkość, jaką należy nadać obiektowi względem przyciągającego go ciała niebieskiego, aby poruszał się on po zamkniętej orbicie

I podają w tym miejscu 7.91 km/s a przecież księżyc ma też zamkniętą orbitę i prędkość tylko ~1 km/s.
#astronomia #pytanie #fizyka
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AdrianV91: pierwsza prędkość kosmiczna zależy też od tego jak daleko się jest od obiektu, odwrotnie proporcjonalna do pierwiastka z odległości.
Przy odległości takiej jak promien orbity księżyca pierwsza prędkość kosmiczna względem ziemi wynosi praktycznie tyle co prędkość księżyca
  • Odpowiedz
@AdrianV91: Bo jak dodajesz prędkosci to twoja orbita się wydłuża. Jeśli zaczynasz od okręgu, to jak przyspieszysz w jakimś punkcie to nagle z okręgu robi się elipsa i wysokość orbity po drugiej stronie wzrośnie. Ale jednocześnie twoja prędkość w różnych punktach orbity przestaje być stała (zgodnie z prawami Keplera) i teraz w tym "wysokim" punkcie orbity poruszasz się wolniej (a w niskim, tam gdzie przyspieszałeś, szybciej).
Teraz jeśli znowu chcesz
  • Odpowiedz
@koostosh: @5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: Zależność odległości od prędkości rozumiem ale dlaczego uznali tę wartość tj 7.91 km/h? Gdzie to zmierzyli, 1 metr nad powierzchnią ziemi?
W tej definicji po prostu czegoś brakuje.

Dobra jako debil nie doczytałem że we wzorze użyli promienia ziemi czyli te hipotetyczne metr nad ziemią. ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale dzięki za filmiki bo nie wiedziałem o tym że trzeba 2 razy
  • Odpowiedz
czyli te hipotetyczne metr nad ziemią

@AdrianV91: Zauważ że gdyby nie atmosfera i góry to spokojnie można by tak zrobić. Zresztą dzięki temu można by uniknąć tracenia paliwa rakiety na walkę z grawitacją. No i weź pod uwagę że promień ziemi to 6500km i czy weźmiesz 1m czy 100km nad powierzchnią Ziemi to różnica nie będzie jakaś drastyczna. Na wysokości ISS (~400km) masz 7,66 km/s
  • Odpowiedz