Aktywne Wpisy
Guadalajara +110
W końcu się zdecydowałam i kupiłem mieszkanie :) co prawda w Katowicach a nie w Krakowie (jak wcześniej zakładałem), ale udało się sporo urwać od ceny ofertowej, warto dzwonić i negocjować aż ktoś spuści z ceny. Fajna lokalizacja zaraz przy Trzech Stawach, będzie gdzie z pieskiem na spacery chodzić. Pracuję zdalnie, więc wolałem już osiedlić się w Kato niż kredytować się dużo więcej, a połączenia do Krakowa też są dobre. Wreszcie na
Beznazwyy +136
Sprawność mechaniczna silników spalinowych w peaku dochodzi do 90%.
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który

I podają w tym miejscu 7.91 km/s a przecież księżyc ma też zamkniętą orbitę i prędkość tylko ~1 km/s.
#astronomia #pytanie #fizyka
Przy odległości takiej jak promien orbity księżyca pierwsza prędkość kosmiczna względem ziemi wynosi praktycznie tyle co prędkość księżyca
Teraz jeśli znowu chcesz
W tej definicji po prostu czegoś brakuje.
Dobra jako debil nie doczytałem że we wzorze użyli promienia ziemi czyli te hipotetyczne metr nad ziemią. ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale dzięki za filmiki bo nie wiedziałem o tym że trzeba 2 razy
@AdrianV91: Zauważ że gdyby nie atmosfera i góry to spokojnie można by tak zrobić. Zresztą dzięki temu można by uniknąć tracenia paliwa rakiety na walkę z grawitacją. No i weź pod uwagę że promień ziemi to 6500km i czy weźmiesz 1m czy 100km nad powierzchnią Ziemi to różnica nie będzie jakaś drastyczna. Na wysokości ISS (~400km) masz
7,66 km/s