Wpis z mikrobloga

Czy jest możliwe w obecnych czasach w IT znaleźć jeszcze gdzieś prace przy tworzeniu grafiki w OpenGL? A w dodatku jako junior?
Mam taką pracę inżynierską w tym, także tak czy siak uczę się pisać z użyciem OpenGL , ale tak szczerze to przynajmniej w Polsce nie widziałem zbyt dużo ofert pracy np. na Pracuj.pl z tą technologią i to mnie zastanawia, bo jak spojrzę na to w jak wielu miejscach OpenGL jest wciąż jest używany, na pewno nie można go nazwać wymarłym (rynek gier zdominował na Windowsie DirectX, ale z tego co wiem to np. wiele gier mobilnych bardziej skomplikowanych , w stylu Need For Speed, Asphalt, to też jest na OpenGL, a poza tym są jeszcze programy graficzne i ogólnie grafika to nie tylko gry).
Także Mirki które siedzą w tych tematach, odpowiecie? Dlaczego jest tak mało ofert pracy na takich portalach? Serio już nikt w tym nie pisze?

#programowanie #informatyka #opengl
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mk321 Najczęściej silniki, na których oparte są większe produkcje, są uniwersalne i niezależne od konkretnego API. Mają swoją własną, wewnętrzną reprezentację operacji związanych z renderowaniem i adaptery, które "tłumaczą" to na wywołania DX/OGL/Vk. Bo zasada działania tych API jest wbrew pozorom bardzo zbliżona do siebie.

@FIGUS97 Jeśli interesuje Cię konkretnie OGL, to celuj w gry mobilne lub aplikacje narzędziowe pokroju CAD/CAE. Ale nie ograniczaj się, tak naprawdę jeśli jesteś na
  • Odpowiedz