Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
#programowanie #kubernetes #java

Mam aplikację w Javie w Springu, która nie jest mikroserwisami (monolit, tylko część aplikacji wydzielona do osobnego serwisu). Mam to na Dockerze (+ baza i kilka innych rzeczy), razem to wszystko spięte w Docker Compose.

Czy jest mi do czegoś przydatny Kubernetes?

Bo nie znam go i nie wiem po co mi on, ale niektórzy się uparli, żeby robić to na Kubernetesie. Bo niby tak wszyscy robią, bo modne, bo jest w ofertach pracy, bo niby wygodniej, bo Docker Compose to g*wno itd.

Ja mam rację, że powinienem sobie darować Kubernetesa czy oni mają rację, że ja jestem staroświecki i powinienem się dokształcić?
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@yggdrasil: tylko w praktyce wszystkie node'y wiszą na jednym dysku sieciowym. Czy to będzie nfs czy jakiś glusterfs, to single point of failure. W praktyce, aby mieć HA, potrzeba dwóch osobnych klastrów (a najlepiej trzy, aby było kworum).

U mnie w firmie ludzie, którzy stawiali klastry, stwierdzili, że baz na tym nie wspierają. Admini też woleli mieć bazy na wirtualkach, bo łatwiej backupowac i zarządzać. Wartości dodanej z faktu wpieprzenia
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@globalbus: architektura storage to troszku co innego niż konteneryzacja. U mnie baza jest zamknięta w kontenerze ale stoi na lokalnym volumenie znajdującym się na dedykowanej macierzy SSD. W ten sposób deployment jest IMO prostszy (mamy trochę customow w dockerfile bazy) jak i w miarę spójny z resztą aplikacji, jednocześnie uniezależniamy sie od storage sieciowego (u nas nieprzewidywalny).
  • Odpowiedz
@badAttitude: Testowałem NFS, GlusterFS oraz EBS. Dla mnie wydajność jest spoko. Testowałem wydajność bazy na EC2 z dyskiem EBS i na EKS z pvc, gdzie pod spodem był EBS. Wydajność była bardzo podobna. Testowałem też na lokalnym storage, wydajność była wyższa ale zdecydowałem, że wolę mieć możliwość przenoszenia bazy.

tylko w praktyce wszystkie node'y wiszą na jednym dysku sieciowym

@globalbus: Jak tak zrobisz to tak będzie, możesz zrobić to
  • Odpowiedz