Wpis z mikrobloga

Kupiłem sobie klon Arduino Mega 2560 Rev3 (rzekomo).
I oczywiście kupsko - linia AVCC podłączona jest bezpośrednio do VCC (tak jak było w Rev1)
A nie tak jak w prawdziwym Rev3 (pic rel) gdzie AVCC podłączone jest przez cewkę z dołożonym kondensatorem.

No i na oryginalnych Arduino widać te dwa elementy SMD przy lewym górnym narożniku procka, a w klonach "niby R3" ich nie ma.

Zna ktoś może jakiś prawdziwy klon który miałby to podłączone jak należy?
Ewentualnie jakiś inny klon (nie musi być 2560) który ma albo to zrobione jak należy, albo chociaż w taki sposób że dałoby się dołożyć te elementy samodzielnie przecinając ścieżkę.
Bo niestety w tym Mega 2560 nie da rady - ścieżka biegnie od AVCC gdzieś pod prockiem i tam się łączy z liniami VCC.

Swoją drogą ile Chińczyk zaoszczędził na braku tego kondziorka i cewki SMD? 5 centów? Pewnie nawet nie.
I sprzedają to Chińczycy (i nasi sprzedawcy) jako klon R3, chociaż raczej jest klonem najwyżej R1, skoro się schematy nie zgadzają.

Spróbuję tak jak jest, ale z moich dawniejszych doświadczeń z ATmega wychodzi że takie zasilanie słabo się sprawdza przy różnicowym ADC ze wzmocnieniem.

#arduino
hellfirehe - Kupiłem sobie klon Arduino Mega 2560 Rev3 (rzekomo).
I oczywiście kupsk...

źródło: comment_1603654971V3B7e5MSLZIaFua8ibvneO.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

może po prostu kup oryginalne xd albo zamów sobie pcb

@zwei: No to wiadomo, chodzi mi o to czy są może dostępne klony bez takich niespodzianek (bo i tak do kolejnego urządzenia jako sterownik chcę kupić kolejny zestaw).

Swoją drogą to ciekawe - bo Arduino otwarte, .pcb i .sch każdy sobie może wziąć i te klony jak najbardziej legalnie produkować.
No ale widać Chińczyk wolał "udoskonalić", bo tu widzę że trochę inaczej też
  • Odpowiedz
@hellfirehe: z tego, co patrzę po moich chińczykach, to też nie mają tej cewki. Jedna z płytek (ta lepiej wykonana "ROARD MODEL MECA 2560 R3" XD ma te pullupy przy sda/scl i dwa kondensatory przy mcu, druga nawet to sobie odpuściła.
  • Odpowiedz
@zwei: @DeLorean:
To jeszcze taki śmieszny epilog :)

Bo kupiłem ten oryginał, ma elegancko kondensator i cewkę.

No i taki najprostszy test - zwarte A8 i A9, pomiar różnicowy x200 i klon mniej
  • Odpowiedz
klon ma kwarc 12MHz

@hellfirehe: ale to jest ten kwarc od USB-UART chyba? Mam klony z kwarcem 12 MHz, ale on jest od CH340 (zastępującego oryginalną atmegę 16u2), a przy atmedze 2560 siedzi taki malutki i on już jest 16.
  • Odpowiedz
ale to jest ten kwarc od USB-UART chyba?

@zwei: A tak, tak - Y1 z Y2 pomyliłem na schemacie.

No nic - coś tu sobie pokombinuję z tymi zakłóceniami.
Jak lowpass RC nie pomoże, to zrobię osobny wzmaniacz sygnału na opampie.
  • Odpowiedz