Wpis z mikrobloga

@greg_vv: to nie jest tak, że masz zadanie i szukasz do niego wzorca projektowego. Praktycznie wszystko można tak nazwać. Decydują użyte technologie i potrzeba. Z resztą szybko będziesz pochłaniał kolejne, bo to nie jest nauka od nowa. Skup się na jednej, dowolnej technologii, a resztą się nie przejmuj.
  • Odpowiedz
@greg_vv: Ucz się po kolei. Nie musisz umieć napisać implementacji z głowy dla każdego wzorca, ale dobrze wiedzieć kiedy który zastosować, a wprawa przyjdzie z czasem.
  • Odpowiedz
@WielkiElektronig: A to niby wzorce projektowe się stosuje tylko na poziomie architektury? A potem co, n----------z wszędzie ifami? xD Przecież wzorcami operuje się praktycznie każdego dnia
  • Odpowiedz
@Priya: to ja nie wiem co jest dla CIebie wzorem projektowym. Ja to rozumiem, ze to moze być wszystko: REST, MVC, Fasada, Singleton, Kompozyt i mnóstwo innych ¯\_(ツ)_/¯

Rozkminianie tego na poziomie Juniora, bez konkretnych tasków, to dla mnie strata czasu.
  • Odpowiedz
@WielkiElektronig: W codziennej pracy przy programowaniu obiektowym używa się zwykle wzorców gangu czworga, o nich myślałem i one są zwykle podawane na stronach z listą wzorców projektowych.

MVC i rest to też wzorce architektoniczne.
  • Odpowiedz
@Priya: Mi bardziej się rozchodzi o to, że tego nie przewidzisz, a nawet jak ktoś potrenuje na sucho i to i tak będzie miał problem z zastosowaniem tego w realnym życiu. Ja w ogóle nie rozumiem tych wszystkich kursów, książek i bootcampów. Dopóki nie trzeba zrealizować konkretnej potrzeby biznesowej, to to nie jest nauka. To potrzeba musi wymusić wzorzec, a czego będziesz potrzebował... kto to wie.
  • Odpowiedz
@WielkiElektronig: Ale jeżeli nie znasz wzorców to skąd wiesz jakie rozwiązanie powinno zostać zastosowane? Nie znając kompletnie teorii ciężko cokolwiek w praktyce zastosować.
Jeżeli przykładowo wiem co to jest adapter, że jest on używany do dostosowania jednego interfejsu do drugiego, to będę wiedział że może się on okazać przydatny na przykład przy tasku dostosowania starej funkcjonalności systemu do nowej. Albo jak mam obsłużyć kilka rodzajów płatności w sklepie internetowym, to
  • Odpowiedz
@Priya: @WielkiElektronig:
co oznacza "banda czworga"? jestem zielony Mirki, znam jedynie podstawy c#, sql i entity framework, dlatego pytam o jakieś wzorce, żeby chociaż coś poczytać, coś się dowiedzieć, coś poskubać, popróbować, tych wzorców jest łącznie z 15, dlatego pytam :)
  • Odpowiedz
@greg_vv:
Mogę źlę mówić bo sam się uczę tego dopiero, ale w moim przypadku:
Singleton przy tworzeniu clientów do APIRestowego/Baz/RequestówHttp itp. i bodajże do logger'ów (logowanie komunikatów i błędów).
Tworzysz tylko 1 instancję a później z niej korzystasz zamiast tworzyć kolejne.
  • Odpowiedz