Aktywne Wpisy

mk321 +1
#gielda #sp500 #stoxx600 #etf
Jako, że jest już prawie pewne, że mamy bańkę AI (a nawet jak nie, to ludzie tak mówią, więc samospełniająca się przepowiednia), to w co bezpiecznie inwestować długoterminowo?
- Shortować nie chcę.
- SP500 to w większości AI (nie wszystkie tech, ale one są napompowane AI).
Jako, że jest już prawie pewne, że mamy bańkę AI (a nawet jak nie, to ludzie tak mówią, więc samospełniająca się przepowiednia), to w co bezpiecznie inwestować długoterminowo?
- Shortować nie chcę.
- SP500 to w większości AI (nie wszystkie tech, ale one są napompowane AI).

salome_trzy +2

#csharp #naukaprogramowania #nieprogramowanie #pytanie
Rozkminianie tego na poziomie Juniora, bez konkretnych tasków, to dla mnie strata czasu.
MVC i rest to też wzorce architektoniczne.
Jeżeli przykładowo wiem co to jest adapter, że jest on używany do dostosowania jednego interfejsu do drugiego, to będę wiedział że może się on okazać przydatny na przykład przy tasku dostosowania starej funkcjonalności systemu do nowej. Albo jak mam obsłużyć kilka rodzajów płatności w sklepie internetowym, to
co oznacza "banda czworga"? jestem zielony Mirki, znam jedynie podstawy c#, sql i entity framework, dlatego pytam o jakieś wzorce, żeby chociaż coś poczytać, coś się dowiedzieć, coś poskubać, popróbować, tych wzorców jest łącznie z 15, dlatego pytam :)
https://pl.wikipedia.org/wiki/SOLID_(programowanie_obiektowe)
Mogę źlę mówić bo sam się uczę tego dopiero, ale w moim przypadku:
Singleton przy tworzeniu clientów do APIRestowego/Baz/RequestówHttp itp. i bodajże do logger'ów (logowanie komunikatów i błędów).
Tworzysz tylko 1 instancję a później z niej korzystasz zamiast tworzyć kolejne.