Wpis z mikrobloga

Jestem programistą seniorem, zarabiam 16k ale i tak ciężko mi się utrzymać w polsce przy moich zarobkach, nie rozumiem jakim cudem ci wszyscy ludzie co zarabiają po 3-4k jeszcze nie zdechli.

Oto moje koszta stałe:
-rata za mieszkanie - 3k
-rachunki - 0.6k
-leasing - 2.5k
-paliwo - 0.5k
-zakupy - jedzenie,chemia,duperele - 3k
- #roksa #divyzwykopem - 2k
-alimenty - 2.5k
-Rozrywki (netflix, hbo, kino, gokarty itp) - 0.5k
-Jakieś jedzenie na mieście/zamawianie sushi - 0.5k

Razem wychodzi 15.1k kosztów stałych! A gdzie jakieś wakacje albo wyjazd na narty skoro miesięcznie zostaje mi ledwo 1000zł oszczędności? Przecież to jest dramat. A podobno zarabiam dużo. Jak nie wiem jakim cudem wy się utrzymujecie za te psie pieniądze.

#programista15k #zarobki #pracbaza #pracait #programowanie #gospodarka #ekonomia #koronawirus #nieruchomosci #mieszkaniedeweloperskie
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dopeboiYSL: Zmień pracę albo weź kredyt. Proste! IT to przeżytek. Idź w budowlanke tam się kosi 30-40k/msc. Wyjdziesz do ludzi może kogoś poznasz i nie będziesz musiał płacić za divy. Przemyśl to wszystkie poradniki budowlane teraz na necie/youtube i nie trzeba nawet znać angielskiego!
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@dopeboiYSL: Zarabiam w pracy ok. 1/10 tego w funtach i starcza mi na życie, na mieszkanie i na auto a nawet jeszcze zostaje trochę xD Jakbym miał 16k w Polsce to żyłbym jak król i oszczędzał chyba 2/3 tej wypłaty. Może nie umiesz rozporządzać pieniędzmi skoro nic ci nie zostaje?
  • Odpowiedz
Czym ty jeździsz, parowozem?

@MlLF: Pewnie jakis golf w podstawowej wersji. Nie wymienił ubezpieczenia ani przeglądów, czyli sa w cenie leasingu. Jednym slowem bieda.

Zreszta w tej zrzutce sie dużo więcej nie zgadza, pisalo to jakies dziecko co nie ma pojecie o rachunkach. Mieszkanie rata 3k, rachunki 600 pln, przy takiej racie to sam czynsz bylby ponad 600...
  • Odpowiedz