Wpis z mikrobloga

Ostatnio pojawia się coraz więcej znalezisk i wpisów "hurr durrr każo ankiety podpisywać, że niby podejrzenie COVID, hurr durr spisek, oszukaństwo i Bill Gates". No to teraz zdradzę Wam "tajemnicę", a raczej przypomnę to o czym medycy mówią od dawna ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wycena procedur na NFZ jest często zupełnie oderwana od rzeczywistości i nie ma nic wspólnego z realnie poniesionymi kosztami. Między innymi dlatego szpitale są tak mocno zadłużone. W związku z tym jest wiele procedur, które "opłaca się" robić, a wiele, których się "nie opłaca" wykonywać. O tej patologii pracownicy medyczni mówią od dawna, to jeden z głównych problemów ochrony zdrowia, może dzięki obecnej sytuacji społeczeństwo to w końcu zrozumie. Od wielu lat szpitale dwoją się i troją żeby jakoś zebrać do kupy budżet, który posiadają. Obecnie za wszystko co związane z COVIDem dostają więcej kasy, ale niestety więcej kasy idzie również na środki ochrony osobistej - ich ceny dalej nie wróciły do stanu sprzed epidemii. Zatem nie dziwcie się, że gdy zgłaszacie się do szpitala ze złamaną ręką to możecie dostać do podpisania jakiś papierek powiązany z COVIDem. Ale nie jest to spisek rządu, mający na celu oszukać społeczeństwo, tylko jest to sposób na utrzymanie płynności finansowej szpitala. Za taki stan rzeczy wińcie rząd, bo to oni odpowiadają za zarządzanie systemem ochrony zdrowia, to oni mają go w dupie od wielu, wielu lat i doprowadzają do coraz tragiczniejszej sytuacji. Szpitale robią co mogą żeby jakoś funkcjonować.
Poza tym, najczęściej to co dostajecie do podpisania, to zwykła ankieta do sanepidu, na wypadek gdyby się okazało, że byliście w ognisku zakażenia i trzeba Was wysłać na w kwarantannę lub zwykłe zabezpieczenie dla szpitala, w końcu w polskiej ochronie zdrowie najważniejsza jest papierologia.

#koronawirus #medycyna
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@throwaway2137: no nie zawsze, jak pójdę do szpitala że złamana ręka a szpital bez żadnego powodu zacznie mi diagnozować kolano oraz nerki to coś będzie nie tak - bo mogą diagnozować jeśli w wywiadzie będzie coś o innych obrażeniach albo w badaniu przesiewowym (np morfologii) wyjdzie jakiś problem

Ale jak jeden szpital będzie miał znacząco różne wydatki w przypadku podobnych pacjentów to trzeba szukać w dokumentacji uzasadnienia. Dodatkowo badania laboratoryjne
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@SkrytyZolw: Wczoraj byłem na SORze (uraz nadgarstka), dostałem ankietę. Wypełniłem ją, bo była to zwykła ankieta "na wszelki wypadek". Jednak odróżniajmy taką zwykłą ankietę od tego, co ktoś wyżej wrzucił, gdzie w tytule jest WYRAŹNIE napisane że to dla zgłaszających się z powodu podejrzenia COVID. Nigdy w życiu bym tego nie podpisał i zrobiłbym taką burzę, że cała Polska by się o tym dowiedziała. Bo to, że chcą oszukiwać i
  • Odpowiedz
  • 1
@SkrytyZolw: niezłe fikołki o----------z. Nie dziwię się że niektórzy tak was nie lubią, skoro traktujecie pacjentów jak mięso armatnie do swoich wojenek. Ja akurat nigdy nic do was nie miałem, nawet was popierałem (mimo, że cholernie nie podoba mi się to, jak różna jest wasza obawa o wirusa przy wizytach na nfz a płatnych), ale ZMUSZANIE Bogu ducha winnych pacjentów do oszustwa i uzależnianie od tego podjęcia leczenia dziecka z
  • Odpowiedz
@EdekMoczygeba: Nikt nikogo do niczego nie zmusza to po pierwsze. I nie, winą obarczam rządzących, wiele razy to pisałam. Społeczeństwo ma natomiast takich rządzących jakich wybrali. I spokojnie, za rok wyjeżdżam z tego cyrku do cywilizowanego państwa, w którym się nas szanuje. I z przyjemnością będę czytać o p0lakach, którzy najpierw szczują lekarzy, a potem są w szoku, że wszyscy wyjechali i umierają w kolejkach ( ͡~ ͜ʖ
  • Odpowiedz
  • 0
@SkrytyZolw: jak to nie zmusza? Praktycznie na każdym filmiku widać, jak obsługa wymusza na pacjencie podpisanie tego papierka, uzależniając od tego jakąkolwiek pomoc, więc co ty p--------z że nie zmusza?
I nie łżyj że nie obarczasz winą społeczeństwa, skoro robisz to już w następnym zdaniu i całym poprzednim poście. Masz rozdwojenie jaźni i nie wiesz co sama piszesz czy zgubiłaś gdzieś logikę?
Na koniec mogę tylko dodać - jedź i
  • Odpowiedz