Wpis z mikrobloga

Dorabiam sobie na inwentaryzacjach 3-4 razy w miesiącu. Mieliśmy wyjazd do sklepu budowlanego.

Gdzie zostali wysłani mężczyżni?
Do liczenia ciężkich palet,wielkich rur,przerzucenia worków z ziemią na dziale ogrodowym w ilosciach p------------h.

Co liczyły kobiety?
Pułapki na myszy,gwoździe,ozdoby choinkowe xD

Pomyślicie pewnie takim mężczyznom to pewnie więcej płacą....( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie dla faceta to..stawka jest taka sama mimo wykonywana cięższej roboty. To był mój pierwszy sklep budowlany więc poszedłem do kierownika zapytać się czemu tak jest i czemu nie ma uczciwego rozporządzania obowiązkami? skoro chcą pracować na inwentaryzacjach niech robią takie same prace jak my.

''Y NO BO TEN ZARZĄDZENIE Z GÓRY,PRZECIEŻ MACIE TAM DRABINY DO POMOCY,ZADZWON DO SZEFA''

Powiedziałem chłopom to na magazynie i praktycznie 3/4 z nas wypisała się z kolejnych inwentaryzacji w sklepach budowlanych i zaklepaliśmy sobie miejsca w sklepach typu Auchan,tesco. (Nie ma umowie zapisu dotyczącego tego kto ma jak pracować,nie musimy się zgadzać na wszystko i nie wpływa to na to czy tam pracujemy czy nie)

Anulować można było do godziny 20:00. Po 20:00 napisałem na grupie posta że zgadnijcie kto jutro robi całe obi i wkleiłem liste xD Przewidziane było 8-9godzin i około 30osób w tym 14 mężczyzn.

Zgadnijcie kto jutro będzie n---------ł od 20 do 8-9rano bo pewnie wtedy skonczą to ( ͡° ͜ʖ ͡°) Może i zarobią dodatkowo,ale tę lekcje zapamiętają do konca życia. Napisaliśmy również wniosek do szefa że jeżeli o----------y czarną robotę to ma być lepiej płatna,jak sie nie zgodzi to się zwalniam i znajde inną robotę na weekendy. Tak prosze panstwa przedstawia się w tym kraju podział obowiązków ( ͡° ͜ʖ ͡°) #pracbaza #heheszki #zalesie #takbylo
  • 93
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@huudyy: wystarczyło by nawet trochę więcej, nie musi być 2,5 raza większa (jak ta proporcja limitu dźwigania). Wystarczy konstruować ogłoszenie w mądry sposób i podzielić obowiązki tak:

-segment ciężki - najgorsza robota ale najlepiej płatna: 30/h
-segment średni - trochę podźwigasz ale nie będą to dwumetrowe rury czy 40 kg worki. 25/h
-segment lekki - liczenie pierdół, wysiłek fizyczny niewielki ale żmudna i nużąca robota:
  • Odpowiedz
@marihlana123 raz pracowałem na inwentaryzacji w Leroy Merlin i to była najgorsza praca w życiu. 7.40 zł netto na godzinę i trafiła mi się najgorsza posada, chodzenie non stop i roznoszenie dokumentów. Pracowałem 12 godzin i przez parę następnych dni ledwo chodziłem.

Co do wszystkich dziewczyn się nie wypowiem, ale była taka grupka, która pracowała obok kierowników i piła z nimi kawkę.
  • Odpowiedz
@srogie_ciasteczko: To musialo byc pare lat temu, sam zaczynalem na inwentaryzacji 2 lata temu to dostalem jakos 11.4zl netto
@marihlana123: Szczerze to sam wole przerzucac te worki z cementem przez 8h niz liczyc wkrety czy inne ksztaltki. P-------a idzie dostac, ale fakt - kobieta dzwiga mniej kg, wiec mniej widac, ze cos zostalo zrobione xD Kazdy pretekst jest dobry dla podwyzki
  • Odpowiedz
@marihlana123: Jak bym w poprzedniej robocie robił z kobietą w składzie i by mnie szef oddelegował do robót typu kucie udarem, targanie worków z tynkiem itp. a ją do pierdół typu zabezpieczanie pokoju pod malowanie, to bym się nie pruł bo ogarniam różnice w budowie fizycznej od podstawówki. Jak by zarabiała tyle samo to też bym się nie pruł bo się nauczyłem że się nie zagłada ludzią w miche jak
  • Odpowiedz
@marihlana123: chcialam tylko napisac, ze wg zasad bhp kobiety nie moga dzwigac bardzo ciezkicj rzeczy(chyba 10kg, faceci 20/25 ale moge sie mylic). ma to zwiazek z biologia i obciazeniem organow wewnetrznych i kregoslupa, m. in. negatywnym wplywem na narzady rozrodcze. dlatego kobiet na ogrodniczy czy budowlanke nie daja. poza tym tak szczerze - ilu z was byloby w stanie przez godziny liczyc nakretki, bombki i inna drobnice. co nie zmienia
  • Odpowiedz
Ostatnio jechałam taksówka, bo się przeprowadzałam zaraz po wyjściu ze szpitala. Walizka nie była ciężka, ale mi z zapaleniem jamy brzusznej ciężko było nawet chodzić a byłam po ponad 6h podróży.. pan taksówkarz stwierdził, że on tego podnosić nie będzie

@slepauliczka: a może on był po operacji kręgosłupa? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Co ciekawe, zawsze gdy są to faceci to od razu marudzą i ja wszystko
  • Odpowiedz
Jak by zarabiała tyle samo to też bym się nie pruł bo się nauczyłem że się nie zagłada ludzią w miche jak mają za dużo, tylko jak mają za mało

@AO2094: Ale warto zainteresować się czy w swojej misce nie powinieneś mieć więcej ( ͡º ͜ʖ͡º) Jak się sam o siebie nie zatroszczysz to nikt inny się nie zatroszczy.
  • Odpowiedz
@GrumpyStar: Palety to był przykład,dzwigałem również worki z klejem i cementem po 20kg:) Problemem nie był ciężar a to że trzeba było wchodzić wysoko,ciągle być zgarbionym,wbijały się drzazgi w palce mimo rękawiczek. @alcoon: @srogie_ciasteczko: Olx. W tej chwili stawki to około 19-24zł brutto za godzine,z racji tego że pracuje na 2etaty + jescze to to dostaje praktycznie kwote całą do ręki( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
@Lacik: 50kg? W uk max mozna podnosic 30kg, powyzej trzeba w dwie osoby, poza tym generalnie to dyskryminacha ze wzgledu na plec wysylanie kobiet na lzejsze prace, a mezczyzn na ciezsze
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@marihlana123: lol, faceci z NATURY SA SILNIEJSI FIZYCZNIE od kobiet i od zawsze tak było że cięższa fizycznie pracę wykonywali mężczyźni, bo są więksi i silniejsi. Tym samym łatwiej im przerzucać np 15 kg worki niż kobietom. Z twoim tokiem rozumowania, kobietom powinni płacić za pracę w domu i zajmowanie się dziećmi bo przeważnie robią to lepiej i więcej bo z NATURY SA DO TEGO RPZYSTOSOWANE. A nikt im nie
  • Odpowiedz