Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#siecikomputerowe #wifi #komputery #router
Mirko ratuj.
Czym zapewnić sobie przyzwoite pokrycie siecią w 3 kondygnacyjnym domu (2 piętra + poddasze i dodatkowo piwnica)
Chce zmienić na łącze 50/12 Mb/s. Internet wykorzystywany do pracy i rozrywek typu oglądanie seriali, żadnych gier potrzebujących niewiadomo jakich pingów i czego tam jeszcze potrzebują.
Zacząłem coś tam czytać i natknąłem się na rozwiązania typu MESH, w sumie spodobało mi się to bo na papierze wygląda nieźle, plus jest proste w konfiguracji.
Tenda Nova MW6 - zestaw za około 700 zł, daje 3 punkty które mogę rozstawić na każdej kondygnacji i powinno sięgnąć też do piwnicy (tam potrzebuje netu tylko dla falownika od fotowoltaiki więc byle zasięg był).
Czy ktoś z tym tematem już coś, bo póki co testy i opinie na które się natknąłem dotyczą tylko mieszkań jednopoziomowych.
Czy odpuścić to sobie i szukać routera(ów) i stawiać przynajmniej 2 żeby łapały po 2 kondygnacje każdy?

Póki co mam jakiś bieda router od operatora telefonii komórkowej i net po LTE (niby, nigdy tego nie zasmakowałem).
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@crazy_wolf: przesiadam się z 20Mb z t-mobile (niby przepustowość mała ale trzymał mnie przy nich brak limitu danych) na 50Mb po radiu, też żadna rewelacja, ale tu gdzie mieszkam jedyną rozsądna opcja w tej chwili, antena nadawcza jest 400m w linii prostej i widzę ją doskonale bez przeszkód.
Kalbe tepsy dają max 20Mb i nic więcej nie da się wyciągnąć z tego. Światłowody omijają nas szerokim łukiem.
Wioski w ościennych
  • Odpowiedz