Wpis z mikrobloga

@PanHagrid Z tego co wiem to stanowiska towarzystw dietetycznych w tym między innymi Brytyjskiego i Amerykańskiego są takie, że diety wegańskie i wegetariańskie odpowiednio zbilansowane są odpowiednie na każdym etapie życia w tym dla dzieci i kobiet w ciąży. Jak będę na kompie to znajdę i zacytuje. Nie wiem skąd informacje że po 25 niby.
@PanHagrid: Znalazłem ''Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne wyraża stanowisko, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym diety ściśle wegetariańskie, czyli wegańskie, są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania, oraz dla sportowców. '' Oczywiście to sama deklaracja samo stanowisko jest dłuższe i zawiera w
@Lolenson1888 Przecież to prawda. Człowiek to małpa, a nie kot. Zaczęliśmy jeść mięso, bo jakoś trzeba było przetrwać, ale cała nasza anatomia i fizjologia to typowa małpa. Zęby, jelita, rozróżnianie kolorów, żeby łatwo znaleźć dojrzały owoc itd. Dopóki człowiek tego mięsa jadł mało to było wszystko ok, a teraz w czasach masowej konsumpcji wpływ nadmiaru tego mięsa się ujawnia w postaci chorób cywilizacyjnych.
@Lolenson1888: Wegańskie żarcie to zazwyczaj niesmaczne ulepy z tofu itp., więc ludzie narzekają, a nie dlatego, że muszą koniecznie jest mięso. Skoro większość normalnych potraw zawiera jaja, mleko, sery to co nam zostaje jak jesteśmy weganami? Jeszcze wegetarianie przynajmniej mogą większość dań spokojnie zrobić, ale weganizm to już gwałt na kuchni
@Howea Dokładnie, ludzie na wielu terenach musieli zacząć jeść mięso bo inaczej by nie przeżyli. Szczególnie w rejonach gdzie klimat był chłodniejszy, często mieli do wyboru z produktów roślinnych jedynie trawę i krzak jagód więc naturalnie dodawali do diety mięso. Obecnie mamy setki różnych wartościowych rodzajów pokarmów roślinnych dlatego mięso konieczne nie jest. Człowiek jest wszystkożernych, ale jednak lepiej dostosowany do pokarmu roślinnego.
Dopóki człowiek tego mięsa jadł mało to było wszystko ok, a teraz w czasach masowej konsumpcji wpływ nadmiaru tego mięsa się ujawnia w postaci chorób cywilizacyjnych.


@Howea: Bardzo ciekawe, akurat są ludzie którzy stosują dietę carnivore i czują że bardzo dobrze, więc możnaby na nich zbadać ten niby zgubny wpływ mięsa (który równie dobrze może być wpływem konkretnej obróbki termicznej typu smażenie itd.) Nie mówiąc już o tym, że jedzenie dużej
PS. ale idąc na CZYJĄŚ osiemnastkę naprawdę miałbym #!$%@?, to jego impreza, jak kogoś by stary pijany bił, to mógłby zrobić nawet osiemnastkę bez alkoholu, jego sprawa.
@WykresFunkcji No są Eskimosi, którzy żywią się głównie mięsem i nie należą oni do najdłużej żyjących ludzi i nie zbudowali na mięsie jakiejś zaawansowanej cywilizacji. Z badań wynika, że najzdrowsza dieta dla człowieka to śródziemnomorska, japońska itd. które opierają się w głównej mierze na roślinach, a mięso bardziej w postaci owoców morza.
Cukier nie jest naturalny, bo go sztucznie wydobywamy z roślin i dodajemy w takiej ilości, że normalnie to byś musiał
@Howea Dokładnie z badań wynika że eskimosi mają albo większą, albo taką samą zapadalność na choroby serca jak ludzie jedzący tradycyjnie. Nie mają nawet startu do wegan i wegetarian.
No są Eskimosi, którzy żywią się głównie mięsem i nie należą oni do najdłużej żyjących ludzi i nie zbudowali na mięsie jakiejś zaawansowanej cywilizacji.


@Howea: No pytanie, czy to wynika z tego, że jedzą mięso, czy raczej z innych czynników. Przykład diety śródziemnomorskiej już bardziej mnie przekonuje.

Poza tym nawet jedzenie pieczywa, czyli przetworzonych zbóż nie jest zgodne z naturą człowieka.
@WykresFunkcji Akurat do zbóż to się człowiek fajnie dostosował, bo w toku ewolucji doszło do duplikacji genów odpowiedzialnych za trawienie skrobii i dzięki temu człowiek uzyskał bardzo dobre źródło węglowodanów, czyli pokarmu dla mózgu. Najnowsze badania mówią, że to właśnie sprawiło, że nasze mózgi jeszcze bardziej się rozwinęły. Teraz człowiek przesadził z obróbką zbóż, ale generalnie to zbożom zawdzięczamy taki rozwój cywilizacyjny. Co ciekawe w tym samym czasie doszło do duplikacji tych
@Lolenson1888: wegetarianinem byłem jakieś 18 lat, jednak od 5 lat jem normalnie mięso, tak trochę z lenistwa. Jednak na argument, że jesteśmy mięsożercami odpowiadam, że jakbyśmy byli to byśmy jej jedli na surowo, bez przypraw, soli i jeszcze by nam smakowało. Nie mamy problemu żeby jeść na surowo większość warzyw i owoców ale po kilku dniach jedzenia surowego mięsa dostalibyście takiej sraki, że z hibla byście nie wychodzili. To że poddajemy