Wpis z mikrobloga

jest jakiś dobry człowiek co pomoże mi z #python i rysowaniem funkcji kwadratowych w matplotlib? raczej prosta sprawa.

mam zmienne:
a1,b1,c1,a2,b2,c2 - wspołczynniki funkcji 1 i 2
x1,y1,x2,y2 - wspolrzedne przeciecia funkcji 1 i 2
a3,b3,c3 - wspolczynniki funkcji do wyliczania x1,x2
d - delta
to jest oczywiscie liczone i chyba kod jest bez błędów ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale muszę narysować obie te funkcje na jednym grafie i pokazać te punkty przecięcia i nie bardzo wiem co zrobić. próbowałem nawet kopiować kod ze stacka ale nic to nie daje bo go nie rozumiem i mi nie działa xD
trzeba to zrobić z jakąś pętlą for i potem plt.plot i x,y zapisać w dwóch tablicach? jesli tak to jak to zrobić? jak wypełnić y to chyba wiem. podstawić x1 i x2 do wzoru funkcji, append - i to w pętli? ale nie wiem jak wypełnić x. nie wiem czy w ogóle dobrze myśle, ech...
czytałem dokumentacje matplotliba ale nie rozumiem.

#studbaza #programowanie
wojciech_adasdas - jest jakiś dobry człowiek co pomoże mi z #python i rysowaniem funk...

źródło: comment_1602263194rb2TBX5xnUU3PywPuxaOQn.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wojciech_adasdas: zbędnie komplikujesz, robisz funkcję jak powiedziałem potem dajesz dziedzinę funkcji wygenerowaną np. funkcją linespace z biblioteki numpy i używasz napisanej funkcji do policzenia wartości.
  • Odpowiedz
nie mam pojęcia jak

@wojciech_adasdas: No to czekaj... bo to nie koniec. Nie po to się tutaj produkuję, żebyś skopiował, a żebyś zrozumiał.

a) funkcja to odwzorowanie (mapping)
b) odwzorowanie to przyporządkowanie elementom jednego zbioru elementów
  • Odpowiedz
@cosmopolitan: po prawie 2 godzinach siedzenia z dumą stwierdzam ze rozumiem w końcu jak to działa i co do mnie napisałeś. mam nadzieje ze teraz będzie tylko z górki bo to dopiero pierwsze zajęcia z pythona a ja już leżałem na rysowaniu głupiego wykresu
  • Odpowiedz
@wojciech_adasdas: No i pięknie, mam nadzieję, że później będzie łatwiej.

Najtrudniejsze w tym są słowa. Ale jak załapiesz myślenie "dla każdego x obliczam y", to po angielsku jest "foreach x -> y". Sekwencja to ciąg. I-ty element ciągu. Nieprecyzyjnym
słowem jest "zbiór", bo zbiór nie musi być
  • Odpowiedz