Wpis z mikrobloga

W końcu po 7 latach z Neostradą 10/1 Mb/s doczekałem się światłowodu. Bez zapowiedzi, wiosną pod osłoną nocy położyli u mnie w lesie światłowody. Jak pytałem pana w koparce, to kładą je dla Inei. Na szczęście Orange podpisało umowę z Ineą i umowę na internet mogę zawrzeć u pomarańczowych.

Podaje zalety oferty Orange w stosunku do Inei (moim zdaniem). Może ktoś ma dylemat i to mu pomoże:
1. Nie mam problemu z rezygnacją z poprzedniego internetu ponieważ też go miałem w Orange i aneksem zamieniłem ADSL na światłowód. Dzięki temu uniknąłem okresu z płaceniem za 2 internety.
2. W Orange możemy dostać osobno ONT (zamiana światłowodu na skrętkę) i osobno router. Mniejszy problem z kablami w domu. Ruter nadal stoi w centrum domu co sprzyja zasięgowi Wifi i nie musiałem do tego centrum ciągnąć światłowodu. Światłowód w piwnicy konwertuje na skrętkę którą już miałem. W przypadku Inei nie ma takiej możliwości.
3. W Orange mam publiczne IP i nie muszę za to dopłacać 5zł. Po za tym w Inei pomimo publicznego IP są problemy z przekierowywaniem portów.
4. W Orange mogę ingerować w podstawową konfigurację modemu. Mogę ustawić własną adresacje LAN (nie korzystam z 192.168... tylko 10....) oraz mogę zmienić nazwę i hasło do WiFi. W Inei zapomnijcie. Brakuje mi w tylko możliwości dodawania tras statycznych na ruterze. Tak aby trasy no niektórych podsieci kierował do zewnętrznej bramki VPN - w Neostradzie nie było problemu.

Wady? Inea daje łącze symetryczne a Orange nie. Ale te 50/100 Mb/s uploadu mi wystarczy. No i wydaje mi się, że Orange ma gorsze punkty wymiany ruchu zwłaszcza do YouTube i Netflix. Ale to wyjdzie w praniu.

#internet #ftth #swiatlowod #inea #orange #wielkopolska
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rama88: z 3 to z tymi portami nigdy nie było problemu, mam działa bdb, mozę kwestia rutera?
4i 2 Dzwonisz do Inei, prosisz o ustawienie modemu w trybie Bridge i możesz ustawić swój ruter.

Ja przykładowo wyżej cenie sobie łacze symetryczne.
  • Odpowiedz
@Akuku69: Ale po co mi swój ruter? W Orange mogę to zrobić na ich urządzeniu. W Inei tym sposobem miałbym 2 urządzenia które zjadają prąd. W Orange mam mniej. Dla mnie to ważne ponieważ urządzenia zasilam z zasilacza buforowego od alarmu. Tym sposobem jak nie mam prądu w domu to mam przez 10h jeszcze internet. W lesie się to przydaje.

Obecnie pobór prądu wygląda tak:
ONT - 12V 0,5A
Ruter Orange 12V
  • Odpowiedz
@Kuroczka: Używam OpenVPN na jakimś starym ruterze TP-Linka z wgranym OpenWRT. Jako że miałem wolny internet to mi wystarczało. Teraz będę myślał o czymś lepszym.

Po drugiej stronie mam VPS do arubacloud.pl jeszcze z czasów promocji za 4zł. OpenVPN na nim spina mi z 6 lokalizacji.
  • Odpowiedz
@becvvv: 90% ruchu puszczam poza VPN. Wcześniej miałem wolny internet więc nie cięło. Teraz muszę pomyśleć o szybszej bramce VPN.

VPN używam głównie do spinania 6 lokalizacji tak abym miał do nich bezpieczny i wygodny dostęp. Dodatkowo w pracy używam do omijania filtrów.

Czasami jak Orange świrowało i dawało dziwne zakorkowane trasy do Netflix/Youtube, to przełączałem się na VPN. Zobaczymy jak będzie teraz z światłowodem.
  • Odpowiedz
@Akuku69 zależy do czego używasz. Od dziś jestem właśnie posiadaczem łącza od inei i zarówno na Xbox jak i ps4 posiadam zamknięty nat co uniemożliwia mi połączenie się z połową graczy.
  • Odpowiedz
@zelka91: Próbowałeś wykupić za 5zł zewnętrzne IP w Inea? Z tego co słyszałem to pomaga, pozostaje tylko pytanie czy porty beda wtedy otwarte. Sam się zastanawiam nad Inea na nowych łączach POPC ale jak słyszę o problemach z NAT to coraz bliżej mi do Orange z modemem ONT bo mam swój dużo lepszy.
  • Odpowiedz
@stig20 obecnie jeszcze nie. Właśnie obawiam się o porty. Muszę dokładnie doczytać, może bez tego da się to jakoś obejść. Znajomy mi przysłał zdjęcia jak wygląda to u niego (posiada odblokowany NAT) i z danych jakie otrzymałem wynika, iż również ma wewnętrzne IP. Wciąż jest to dla mnie tematem zagadką, bo nigdy nie miałem takiego problemu.
  • Odpowiedz
@zelka91: Z tego co wszyscy piszą w Inea routery mają zablokowane przekierowanie portów itp. dodatkowo dochodzi wewnętrzny IP, wszystko za NAT który jest standardem u tego dostawcy. Niestety odblokowane porty to tylko połowa sukcesu bez wykupienia zewnętrznego IP w Inea. Z tego co można przeczytać jedynie przejście w tryb bridge + własny router + wykupienie zewnętrznego IP za 5zł daje pewność, że wszystko będzie działało prawidłowo bez blokady portów. #
  • Odpowiedz