Aktywne Wpisy

mirko_anonim +30
✨️ Dlaczego nie mamy dzieci? Refleksje 39-latka Ⓘ
Dlaczego nie macie dzieci? I wiem że tu wiele osób nie ma z kim bo jest samotna ale ludzie którzy są w związkach, czy zadaliście sobie to pytanie? Czy mieliście kiedyś etap że chcieliście dzieci?
Skończyłem 39 lat i nawet jakbym zamienił moją 33 letnią kobietę na 25-29 letnia to na dzieci się nie zdecyduje już chyba, nie chodzi tu o pieniądze, choć nie jestem zamożny
Dlaczego nie macie dzieci? I wiem że tu wiele osób nie ma z kim bo jest samotna ale ludzie którzy są w związkach, czy zadaliście sobie to pytanie? Czy mieliście kiedyś etap że chcieliście dzieci?
Skończyłem 39 lat i nawet jakbym zamienił moją 33 letnią kobietę na 25-29 letnia to na dzieci się nie zdecyduje już chyba, nie chodzi tu o pieniądze, choć nie jestem zamożny

olito +10
Niespełna 3 letnie opony wielosezonowe Vredestein Quatrac PRO. Odpadają lamele po całym obwodzie i szerokości. Tak ma być? Nalatane jakieś 40kkm. #motoryzacja #opony
źródło: temp_file6054963607098590251
Pobierz

Podaje zalety oferty Orange w stosunku do Inei (moim zdaniem). Może ktoś ma dylemat i to mu pomoże:
1. Nie mam problemu z rezygnacją z poprzedniego internetu ponieważ też go miałem w Orange i aneksem zamieniłem ADSL na światłowód. Dzięki temu uniknąłem okresu z płaceniem za 2 internety.
2. W Orange możemy dostać osobno ONT (zamiana światłowodu na skrętkę) i osobno router. Mniejszy problem z kablami w domu. Ruter nadal stoi w centrum domu co sprzyja zasięgowi Wifi i nie musiałem do tego centrum ciągnąć światłowodu. Światłowód w piwnicy konwertuje na skrętkę którą już miałem. W przypadku Inei nie ma takiej możliwości.
3. W Orange mam publiczne IP i nie muszę za to dopłacać 5zł. Po za tym w Inei pomimo publicznego IP są problemy z przekierowywaniem portów.
4. W Orange mogę ingerować w podstawową konfigurację modemu. Mogę ustawić własną adresacje LAN (nie korzystam z 192.168... tylko 10....) oraz mogę zmienić nazwę i hasło do WiFi. W Inei zapomnijcie. Brakuje mi w tylko możliwości dodawania tras statycznych na ruterze. Tak aby trasy no niektórych podsieci kierował do zewnętrznej bramki VPN - w Neostradzie nie było problemu.
Wady? Inea daje łącze symetryczne a Orange nie. Ale te 50/100 Mb/s uploadu mi wystarczy. No i wydaje mi się, że Orange ma gorsze punkty wymiany ruchu zwłaszcza do YouTube i Netflix. Ale to wyjdzie w praniu.
#internet #ftth #swiatlowod #inea #orange #wielkopolska
4i 2 Dzwonisz do Inei, prosisz o ustawienie modemu w trybie Bridge i możesz ustawić swój ruter.
Ja przykładowo wyżej cenie sobie łacze symetryczne.
Obecnie pobór prądu wygląda tak:
ONT - 12V 0,5A
Ruter Orange 12V
Po drugiej stronie mam VPS do arubacloud.pl jeszcze z czasów promocji za 4zł. OpenVPN na nim spina mi z 6 lokalizacji.
VPN używam głównie do spinania 6 lokalizacji tak abym miał do nich bezpieczny i wygodny dostęp. Dodatkowo w pracy używam do omijania filtrów.
Czasami jak Orange świrowało i dawało dziwne zakorkowane trasy do Netflix/Youtube, to przełączałem się na VPN. Zobaczymy jak będzie teraz z światłowodem.