Wpis z mikrobloga

Mirki z tagów #wordpress i #linux
Próbuje zainstalować wordpressa pod elementary os i umieścić w nim stronę, której obraz ściągnąłem za pomocą Duplicatora. Śledząc ten tutorial udało mi się z powodzeniem zainstalować i odpalić wordpressa. Teraz mam problem z 'wczytaniem' strony, której mam obraz. Podejrzewam, że muszę stworzyć bazę w #mysql a później przekopiować do niej pliki (tak przynajmniej to wyglądało na jakiś tutorialach gdzie używany był phpmyadmin i xampp). Poinstruowałaby mnie jakaś dobra duszyczka jak takie coś można zrobić? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dzięki!

#webdev #kiciochpyta #webdesign
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@pan_cziken dzięki ;) to jest ten tutorial który wrzuciłem w opisie. Wordpress jest postawiony i działa dobrze, nie wiem tylko przenieść istniejącą już stronę w sieci na localhost pod linuxem
  • Odpowiedz
@Bogdan191: duplicator tworzy instalator wordpressa - nie importujesz go do istniejącej aplikacji. Po prostu wgrywasz na serwer te dwa pliki przez FTP + tworzysz pustą/nadpisujesz bazę danych. Wchodzisz na example.com/install.php i postępujesz według instrukcji. Na ostatnim kroku podajesz dane dostępowe do wcześniej stworzonej bazy i już :)
  • Odpowiedz
@penguin: To jest właśnie odpowiedź, której szukam. Postępowałem wg tej instrukcji i stworzyłem już baze danych. W tej bazie danych stworzyłem też prowizorycznego wordpressa, którego odpalam przez localhost/blog. Teraz nie wiem za bardzo jak właśnie nadpisać tą baze danych. Domyślam się, że gdzieś muszę przekopiować install.php i plik zip ale nie wiem gdzie. Podejrzewam, że jak przekopiuje to w odpowiednie miejsca to będe mógł odpalić install.php poprzez wpisanie localhost/install.php, ale
  • Odpowiedz
@Bogdan191: Podchodzisz od trochę złej strony - bo najpierw instalujesz wordpressa a potem chcesz wgrywać backup.

Cała aplikacja - CMS Wordpress może być podzielona na dwie części:
1. System plików na serwerze: są tam elementy systemu - taka świeża instalacja. Oraz wszystkie "stałe" elementy, które dodałeś sam: motywy, pluginy, media. Przez stałe, rozumiem, że ich nie edytujesz normalnie korzystając z WP.
2. Baza danych: Spina cały system, przetrzymuje teksty postów, stron, link do
  • Odpowiedz
@penguin: Dzięki! twój komentarz mi sporo pomógł. Postawiłem server na apache, podpiąłem baze danych, wgrałem pliki z duplicatora i zainstalowałem ten mój motyw.
Pytanie z innej beczki, ale może będziesz wiedział czy tak się da - istnieje możliwość przywrócenia starej wersji Wordpressa? Po zainstalowaniu wspomnianego motywu wszystko wyglądało ok. Kiedy zgodziłem się na upgrade wordpressa do nowej wersji to kilka rzeczy na stronie się rozjechało.... Nie wydaje mi się, żeby
  • Odpowiedz