Wpis z mikrobloga

kurde Miruny z #informatyka #programista15k #programowanie zrobiłem devskillera na 90% i dostałem zaproszenie na rozmowe o prace na Junior .NET deva. Jest mi ktoś w stanie powiedzieć jak realnie taka rozmowa wygląda? Dają rzeczywiście jakieś zadania jeszcze na rozmowie? Albo poprostu zadają pytania o technologie z którymi masz pracować?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@YOUNG_BAD_WHITE:
Nie ma reguły. Czasem jest zadanie, czasem wypytują o różne (niekoniecznie związane z technologią/frameworkiem) rzeczy. Na juniora możesz spodziewać się bardziej wyczucia, czy cokolwiek ogarniasz albo nawet jakieś zadanie logiczne niezwiązane z programowaniem. Ja lata temu na pierwszej rozmowie miałem m.in. zagadkę z zakresu kombinatoryki z wyciąganiem kolorowych piłeczek z pojemnika a do drugiej pracy tylko wypytali co robiłem w poprzednich projektach i zadali kilka pytań w rodzaju "a
  • Odpowiedz
Wpisz sobie w google ".net developer interview questions" i przerób wszystko co jest. Więcej naprawdę nie potrzeba. Na rozmowach rekrutacyjnych często inspirują się googlem + pytają o rzeczy, których używają w projektach.
  • Odpowiedz
@YOUNG_BAD_WHITE: Krótko: tak. Wszystkiego po trochę, dostaniesz pewnie standardowy zestaw pytań technicznych, pytania o struktury danych, algorytmy. Czasem jest biała tablica, mazak i masz rozwiązać jakiś problem, raczej w pseudokodzie, bo nikt nie lubi programować na kartce. Możesz dostać kartkę z kodem i poproszą żebyś powiedział co robi ten kod, mogą zapytać czy widzisz jakieś błędy, jak Ty byś to zrobił. Jeśli to pierwsza praca, to pewnie podpytają o projekty.
  • Odpowiedz