#chwalesie bo skończyłem maszynę nad którą spędziłam ostatnie 2 lata - projekt #kcrmonsterbike jest na finiszu (⌐͡■͜ʖ͡■)
2 lata temu nie wiedziałem nic o pojazdach elektrycznych i #ebike ani o #projektowanie w #inventor Przez ten czas przyswoiłem tony wiedzy i zaprojektowałem w pełni maszyne na której dzisiaj miałem okazję polatać i to dosłownie. Sprzęt idzie jak oszalały a ponad 12,5kW mocy powoduje że robi to ze zadziwiającą lekkością.
Ogólnie gdyby nie uszy to mój uśmiech 3x by glowe okrążył :)
Pozostaje mi wzmocnić kilka elementów, dołożyć hamowanie silnikiem + regen i nie zejdę z niego póki się nie rozleci ;)
Chcąc się podzielić moja radością robię #rozdajo dla jednej osoby na wybrany trunek do 100 zł (po za zielonkami) losowanie będzie jakoś jutro pod koniec dnia :)
Dla zainteresowanych - cały postęp można prześledzić na tagu #kcrmonsterbike
- Vmax na obecnym przełożeniu to 63 km/h a moment na kole to ponad 400Nm - bateria 52Ah ale zasiegu jeszcze nie testowalem
Polecam ogólnie działać i realizować swoje pomysły. Satysfakcja i radość powoduje że jestem szczęśliwy jak mało kiedy :)
z hamulcami jest taki problem że zawodzą kiedy są najbardziej potrzebne a tutaj widzę hamulce od zwykłego roweru jadąc rowerem 40km/h używając tarczowych hydraulicznych już czuć jakie są słabe a co dopiero 80km/h a energia rośnie wraz z kwadratem prędkości i jeszcze to zawieszenie od zwykłego rowerka..
@swecy_mje_plendzo: Nie wiem gdzie ten swój projekt wdrażasz,ale w zdecydowanej większości państw jest nielegalny.Tylko gdzieś gdzie nie ma regulacji i panuje prawdziwa wolna amerykanka (różne kraje Trzeciego Świata) możesz tym śmigać bez obaw.W takiej Polsce to już będzie (prawdopodobnie) motorower z wszelkimi wiążącymi się z tym konsekwencjami jak wymagana kategoria prawa jazdy (choć to mogło ulec zmianie - na bieżąco z tym nie jestem),rejestracja,ubezpieczenie...
@swecy_mje_plendzo: spoko, co do homologacji, teoretycznie jest możliwość przedstawienia wyników dostatecznie skomplikowanej symulacji razem z podanymi warunkami początkowymi. (pord to kompletny p--------k)
ludzie mają czelność robienia i rejestracji przyczep do 3,5t o długości 6 metrów z jedną osią i 3mm profili stalowych więc nie-widzę czemu by to miało nie
@swecy_mje_plendzo: Czy można tym jeździć legalnie po publicznych drogach, czy trzeba prawo jazdy na motor. Elektryczny rower wg ustawy to, to na pewno nie jest, bo może on rozwijać jedynie 25 km/h.
@swecy_mje_plendzo: jak byś miał jakieś wieści to czatnij jakoś. może być na priv. Bardzo mnie to interesuje. Szczególnie że w PL prawo jest mocno kulawe
@patrol798 no właśnie jedno zawsze ciągnie za sobą drugie. Najpierw hamulce, później lagi a masa rośnie. Nie wiem, może jakieś małe moto heble na adapterach do rowerowego widelca? Zobaczymy co mi się naiwnie;)
@zapalara jasne, ale najpierw muszę nic pewny produkt żeby krzywdy sobie czy potencjalnymi kupującemu nie zrobić. Dlatego najpierw mechanika, później testy, ulepszenie i wtedy z gotowym produktem mogę zacząć coś myśleć. Póki co jeszcze daleka droga do tego etapu;)
@swecy_mje_plendzo: Widziałem coś identycznego ostatnio na Służewie, koleś dotykał co pewien czas sterownika? Bóg raczy wiedzieć czego, aluminowego u spodu tej konstrukcji. To Ty, czy po prostu projkety podobne?
#chwalesie bo skończyłem maszynę nad którą spędziłam ostatnie 2 lata - projekt #kcrmonsterbike jest na finiszu (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
2 lata temu nie wiedziałem nic o pojazdach elektrycznych i #ebike ani o #projektowanie w #inventor
Przez ten czas przyswoiłem tony wiedzy i zaprojektowałem w pełni maszyne na której dzisiaj miałem okazję polatać i to dosłownie.
Sprzęt idzie jak oszalały a ponad 12,5kW mocy powoduje że robi to ze zadziwiającą lekkością.
Ogólnie gdyby nie uszy to mój uśmiech 3x by glowe okrążył :)
Pozostaje mi wzmocnić kilka elementów, dołożyć hamowanie silnikiem + regen i nie zejdę z niego póki się nie rozleci ;)
Chcąc się podzielić moja radością robię #rozdajo dla jednej osoby na wybrany trunek do 100 zł (po za zielonkami) losowanie będzie jakoś jutro pod koniec dnia :)
Dla zainteresowanych - cały postęp można prześledzić na tagu #kcrmonsterbike
- Vmax na obecnym przełożeniu to 63 km/h a moment na kole to ponad 400Nm
- bateria 52Ah ale zasiegu jeszcze nie testowalem
Polecam ogólnie działać i realizować swoje pomysły. Satysfakcja i radość powoduje że jestem szczęśliwy jak mało kiedy :)
Ig - kcrebikes
YT - kcrebikes
pzdr
jadąc rowerem 40km/h używając tarczowych hydraulicznych już czuć jakie są słabe a co dopiero 80km/h
a energia rośnie wraz z kwadratem prędkości
i jeszcze to zawieszenie od zwykłego rowerka..
spoko, co do homologacji, teoretycznie jest możliwość przedstawienia wyników dostatecznie skomplikowanej symulacji razem z podanymi warunkami początkowymi. (pord to kompletny p--------k)
ludzie mają czelność robienia i rejestracji przyczep do 3,5t o długości 6 metrów z jedną osią i 3mm profili stalowych
więc nie-widzę czemu by to miało nie