Wpis z mikrobloga

Pijcie że mno kompot!!

#chwalesie bo skończyłem maszynę nad którą spędziłam ostatnie 2 lata - projekt #kcrmonsterbike jest na finiszu ( ͡ ͜ʖ ͡)

2 lata temu nie wiedziałem nic o pojazdach elektrycznych i #ebike ani o #projektowanie w #inventor
Przez ten czas przyswoiłem tony wiedzy i zaprojektowałem w pełni maszyne na której dzisiaj miałem okazję polatać i to dosłownie.
Sprzęt idzie jak oszalały a ponad 12,5kW mocy powoduje że robi to ze zadziwiającą lekkością.

Ogólnie gdyby nie uszy to mój uśmiech 3x by glowe okrążył :)

Pozostaje mi wzmocnić kilka elementów, dołożyć hamowanie silnikiem + regen i nie zejdę z niego póki się nie rozleci ;)

Chcąc się podzielić moja radością robię #rozdajo dla jednej osoby na wybrany trunek do 100 zł (po za zielonkami) losowanie będzie jakoś jutro pod koniec dnia :)

Dla zainteresowanych - cały postęp można prześledzić na tagu #kcrmonsterbike

- Vmax na obecnym przełożeniu to 63 km/h a moment na kole to ponad 400Nm
- bateria 52Ah ale zasiegu jeszcze nie testowalem

Polecam ogólnie działać i realizować swoje pomysły. Satysfakcja i radość powoduje że jestem szczęśliwy jak mało kiedy :)

Ig - kcrebikes
YT - kcrebikes

pzdr
swecymjeplendzo - Pijcie że mno kompot!! 

#chwalesie bo skończyłem maszynę nad którą...

źródło: comment_1598383447O5ISnMMX7DIjDNRBkvmn6p.jpg

Pobierz
  • 395
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

z hamulcami jest taki problem że zawodzą kiedy są najbardziej potrzebne a tutaj widzę hamulce od zwykłego roweru
jadąc rowerem 40km/h używając tarczowych hydraulicznych już czuć jakie są słabe a co dopiero 80km/h
a energia rośnie wraz z kwadratem prędkości
i jeszcze to zawieszenie od zwykłego rowerka..
  • Odpowiedz
jako lekki elektryczny motocykl bardzo spoko :) ale ja Cię błagam, trzymaj się z dala od typowo rowerowych tras i singli bo to ostatnio jest zmora...
  • Odpowiedz
@swecy_mje_plendzo: Nie wiem gdzie ten swój projekt wdrażasz,ale w zdecydowanej większości państw jest nielegalny.Tylko gdzieś gdzie nie ma regulacji i panuje prawdziwa wolna amerykanka (różne kraje Trzeciego Świata) możesz tym śmigać bez obaw.W takiej Polsce to już będzie (prawdopodobnie) motorower z wszelkimi wiążącymi się z tym konsekwencjami jak wymagana kategoria prawa jazdy (choć to mogło ulec zmianie - na bieżąco z tym nie jestem),rejestracja,ubezpieczenie...
  • Odpowiedz
@swecy_mje_plendzo:
spoko, co do homologacji, teoretycznie jest możliwość przedstawienia wyników dostatecznie skomplikowanej symulacji razem z podanymi warunkami początkowymi. (pord to kompletny p--------k)

ludzie mają czelność robienia i rejestracji przyczep do 3,5t o długości 6 metrów z jedną osią i 3mm profili stalowych
więc nie-widzę czemu by to miało nie
  • Odpowiedz
@zapalara jasne, ale najpierw muszę nic pewny produkt żeby krzywdy sobie czy potencjalnymi kupującemu nie zrobić. Dlatego najpierw mechanika, później testy, ulepszenie i wtedy z gotowym produktem mogę zacząć coś myśleć. Póki co jeszcze daleka droga do tego etapu;)
  • Odpowiedz