Wpis z mikrobloga

Polska kuchnia jest żenująca. Za każdym razem, gdy słyszę, jak jakiś spierdox twierdzi, że hurr nie ma nic lepszego niż rosołek i kotlecik durr, to prukam.
W polskiej kuchni jedyne, czym jako tako można się pochwalić, to ŚLĄSKI żur. Bo to faktycznie dziwaczna, nieoczywista dla innych kultur zupa. Ale wszystkie inne "delikatesy"?
Kotlet w panierce, obrane #!$%@? ziemniaki z wody, jakaś najbardziej podstawowa sałatka czy surówka. Żenada.
Rosół to #!$%@? woda z tłuszczem z kury. Buliony są w każdej kuchni, porównajcie sobie polacki rosół do np. ramenu. Przecież to jest jak porównanie poloneza z lambo.
A najbardziej zawsze zdycham od posyrwania się nad pierogami. Ja #!$%@?. Uuuu polskie pierogi, takie najlepsze. Nie dość, że nazywają się RUSKIE, to jeszcze dosłownie KAŻDE inne pierogi są lepsze od polackich: wietnamskie, chińskie, gruzińskie - #!$%@? spróbujcie chinkali. To są pierogi.
No i przyprawy - ja #!$%@?ę. W kuchni śródziemnomorskiej czy azjatyckiej mamy różne ziółka, ciekawe mieszanki, zabawy mieszankami smaków słodkich i kwaśnych, ostrych. W polackiej kuchni jest #!$%@? sól, pieprz i kucharek.
#!$%@?ę polską kuchnią, gardzę, tfu.

#kuchnia #gotowanie #oswiadczenie #heheszki
Abaddon84 - Polska kuchnia jest żenująca. Za każdym razem, gdy słyszę, jak jakiś spie...

źródło: comment_1597690312VcyaI2ijxEFiyEEainy6Oy.jpg

Pobierz
  • 129
@Abaddon84: kontrargumenty? Trudno z tym dyskutować. Polskimi kopytkami w innej formie i pod inna nazwa zajadają się włosi. Schab że śliwką czy z jabłkami jest znany w polskiej kuchni już setki lat i to te dania definiowały w Polsce pierwsze połączenia mięsa ze smakiem słodkim. Żurawiną do mięsa, czy też jarzębina to kolejne przykłady wkładu polskich kulinariów w budowę konkretnych połączeń smakowych. Pierogi je się wszędzie na Bałkanach, ale również i
dziczyzna to nie jest pokaz finezji kulinarnej, co najwyżej lekcja przepychu, bo drogie mięso. W większości przypadków i tak ogranicza się do długiego pieczenia lub duszenia. Nic ciekawego, bo polska kuchnia nie zakłada dodania do niej ciekawych przypraw czy metod obróbki


@Abaddon84: nie wcale xD całą polska. Dziczyzna opierającą się na dodawaniu grzybów leśnych, jałowca czy jarzębiny nie jest ciekawa. Pokaż gdzie jeszcze je się w ten sposób dziczyznę.

Argument że
@Abaddon84: Filety sledziowe z kurkuma, czosnkiem i szafranem w oliwie zrob polecam, filety oplucz w wodzie, ale krotko, zeby wciaz byly slone i ta sol zakisila przez noc wycisniety czosnek jak wszystko bedzie w sloiku
@Abaddon84: w dodatku 90% "polskich" dań ma w sobie pełno tłuszczu. Polak się nie naje, jeśli tłuszcz nie będzie stanowił conajmniej 50% wartości odżywczych dania.
Kotlet w panierce? Smażony w takiej ilości tłuszczu, że jest zanurzony. To samo ryba czy placki ziemniaczane.
"Zdrowy" dodatek - ogórki ze śmietaną. Zupę też trzeba zabielić. I to najlepiej 18 bo ma hehe więcej procent i kosztuje 50gr więcej od 12, czyli lepsza. Kiedyś jak
Tys #!$%@? nie widzial jak chociazby sie szwajcarzy za pierogi daja pokroić... Oczywiscie ci ktorzy wczesniej to sprobowali :)
@mm3203: to ora "polską kuchnię" jeszcze mocniej. Mamy cokolwiek #!$%@? swojego? Znając życie nasz jest faktycznie #!$%@? BIGOS, czyli #!$%@?, cuchnąca, kiszona kapusta. Ja #!$%@? xD


Patrz a ludzie to uwielbiaja, w ogole kiszone rzeczy. Ale #!$%@? z wykopu to tylko dania i realia z gothica zna :D