Wpis z mikrobloga

Polska kuchnia jest żenująca. Za każdym razem, gdy słyszę, jak jakiś spierdox twierdzi, że hurr nie ma nic lepszego niż rosołek i kotlecik durr, to prukam.
W polskiej kuchni jedyne, czym jako tako można się pochwalić, to ŚLĄSKI żur. Bo to faktycznie dziwaczna, nieoczywista dla innych kultur zupa. Ale wszystkie inne "delikatesy"?
Kotlet w panierce, obrane #!$%@? ziemniaki z wody, jakaś najbardziej podstawowa sałatka czy surówka. Żenada.
Rosół to #!$%@? woda z tłuszczem z kury. Buliony są w każdej kuchni, porównajcie sobie polacki rosół do np. ramenu. Przecież to jest jak porównanie poloneza z lambo.
A najbardziej zawsze zdycham od posyrwania się nad pierogami. Ja #!$%@?. Uuuu polskie pierogi, takie najlepsze. Nie dość, że nazywają się RUSKIE, to jeszcze dosłownie KAŻDE inne pierogi są lepsze od polackich: wietnamskie, chińskie, gruzińskie - #!$%@? spróbujcie chinkali. To są pierogi.
No i przyprawy - ja #!$%@?ę. W kuchni śródziemnomorskiej czy azjatyckiej mamy różne ziółka, ciekawe mieszanki, zabawy mieszankami smaków słodkich i kwaśnych, ostrych. W polackiej kuchni jest #!$%@? sól, pieprz i kucharek.
#!$%@?ę polską kuchnią, gardzę, tfu.

#kuchnia #gotowanie #oswiadczenie #heheszki
Abaddon84 - Polska kuchnia jest żenująca. Za każdym razem, gdy słyszę, jak jakiś spie...

źródło: comment_1597690312VcyaI2ijxEFiyEEainy6Oy.jpg

Pobierz
  • 129
  • Odpowiedz
@Abaddon84: Kuchnia ma to do siebie że się przenika, łączy, miesza, żur mają też Litwini Białorusini, co najwyżej możemy spotkać regionalne wariacje że (przykład zmyślony) żur w Polsce je się z ziemniakami a na Ukrainie z Kapustą, ewentualnie dana potrawa wybiła się z pewnego regionu i się kojarzy paella z Walencją, Pizza z Neapolem, czy jakiś tort z Wiednień, kuchnię Polską ubzdurały sobie Polaczki konserwaczki, tak jak kebab występuje w połowie
  • Odpowiedz
@mm3203: to ora "polską kuchnię" jeszcze mocniej. Mamy cokolwiek #!$%@? swojego? Znając życie nasz jest faktycznie #!$%@? BIGOS, czyli #!$%@?, cuchnąca, kiszona kapusta. Ja #!$%@? xD
  • Odpowiedz
@Abaddon84: Po pierwsze to co teraz uznaje się za polską kuchnie nie ma nic wspólnego z polską kuchnią. To jest najtańszy syf z stołówki przyzakładowej dla niepoznaki przez komunistów nazwany kuchnia polską. Jak ktoś to lubi to jest czysty resentyment.

Po drugie kuchnia Szwedzka jest 100x gorsza nawet od tej stolowkowej wersji kuchni Polskiej. Też wszystko z ziemniakami, tylko oni jedzą je niedogotowane. Często dania a'la kuchnia włoska, które zawsze koncertowo
  • Odpowiedz
@r4do5: no pewnie skandynawska jest jeszcze gorsza, ale skupiam się w swoim wpisie na tych debilach, co #!$%@?ą że chrum chrum polski bigosik i pierogi to jest to
  • Odpowiedz
@Abaddon84: podaj mi jakieś państwo które ma swoje autorskie danie, które nie występuje nigdzie indziej? Nie ma, nawet zgniłe/ fermentowane ryby mają Szwedzi, Islandczycy.
  • Odpowiedz
  • 202
@Abaddon84 może po prostu nie umiesz gotować. Dobry rosół gotuje się z kilku rodzajów mięsa kilka godzin a nie z kostki rosołowej. Pomidorowa, żurek, kapuśniak wymiataja. To samo np.gołąbki (kilka rodzajów farszu), bigos, dziczyzna, drób faszerowany np.pęczakiem. #!$%@? się do przypraw nie komentuję nawet (świeży cząber, tymianek, czosnek niedźwiedzi, pokrzywa).
  • Odpowiedz
@Old_gamer1988: dziczyzna to nie jest pokaz finezji kulinarnej, co najwyżej lekcja przepychu, bo drogie mięso. W większości przypadków i tak ogranicza się do długiego pieczenia lub duszenia. Nic ciekawego, bo polska kuchnia nie zakłada dodania do niej ciekawych przypraw czy metod obróbki
  • Odpowiedz
@Abaddon84: dobre jedzenie ma dobrze smakować a nie być jak najbardziej karkołomne w wykonaniu. Popatrz na niektóre potrawy kuchni włoskiej, technicznie wręcz banalne, a jakie pyszne!
  • Odpowiedz